Ziarul electronic eMaramures.ro a semnalat inca din iunie, cand italianul a inceput sa colecteze caii din satele maramuresene, ca afacerea nu miroase bine. Satenii erau practic presati sa faca tranzactia. Nimic nu era concret nici atunci, cum nu e nici acum, iar cel mai dubios a fost ca statul roman s-a angajat sa acorde diferenta de bani pentru caii cumparati de un italian, care a facut sume frumusele din vanzarea carnii peste granita.
Miting inspirat de sindicalisti
Oamenii cred acum ca povestea cu anemia infectionasa – ”SIDA cailor” cum mai e denumita boala – a fost doar o gaselnita ca sa ii faca sa isi dea animalele din curte. Pentru ca atunci cand au cerut raspunsuri au fost trimisi de la Ana la Caiafa, adica de la Directia Sanitar Veterinara (DSV) la Directia pentru Agricultura si invers, ei au decis joi sa iasa in strada.
Tarani din Miresu Mare, Desesti, Somcuta Mare, Lucacesti si chiar din Moisei s-au infiintat la ora 12.00 in fata Palatului Administrativ ca sa isi strige pasurile, cum au vazut la televizor ca fac sindicalistii. S-au adunat buluc la usa care da inspre Prefectura si au inceput sa vocifereze, fara sa stie prea bine ce au de facut.
”Medicii veterinari din satele noastre or fost in cardasie cu italianul care ne-o dus caii. Daca italienii pot manca carnea noi de ce nu putem? Mai bine cumparam salamul din magazin cu sute de mii de lei kilogramul?!”, a spus, cu amaraciune, Gavrila Remetean din Lucacesti, care se numara printre protestatari.
Cai vanduti la presiunea autoritatilor
Oamenii au povestit ca, in vara, au fost amenintati cu amenzi de 50 de milioane de lei in momentul in care au spus ca nu vor sa isi vanda caii. “Ce am putut face? Caii ne-or fost luati! Ni s-o zis sa deschidem un cont la banca ca sa ne puna banii. Asta o mai costat 180.000, da’ or trecut sase luni si nimica”, a marturisit Lica Tinc.
Protestatarii veniti de pe state strigau lozinci impotriva celor care conduc judetul si se gandeau ce vor face daca nu ii ia nimeni in seama. “Asa vrem noi sa intram in Uniunea Europeana?!” “Huoooo!!!” ”Si de acum incolo om avea de suferit de la astia ce ne conduc?!”, rosteau pagubitii printre dinti.
"Banii tre’ sa-i primim de la directia agricola. 25-30 de milioane pe animal. Pana amu ni s-o dat la fiecare numai un bilet de proprietate. Ce sa facem cu el? Nu om cumpara de-ale gurii cu o hartie. Ne tre bani! Daca animalele erau bolnave trebuiau sacrificate si arse, nu date la italieni”, s-a plans si Ioan Barbos din Lucacesti.
Responsabilitatea e aruncata dintr-o curte in alta
Dupa o jumatate de ora de proteste la usa prefecturii, taranii maramureseni au fost chemati in audienta la subprefectul Gheorghe Achim, unde au fost intampinati si de directorii celor doua institutii responsabile de “afacerea cailor cu SIDA” – Carol Balko si Virgil Tantas, seful DSV, respectiv cel al directiei agricole.
Cum se intampla de obicei cand apare o problema, pisica a fost aruncata dintr-o curte in alta, iar daca stateai sa ii asculti nimeni nu parea vinovat ca taranii nu si-au primit banii, conform promisiunilor. Cei de la DSV spuneau ca directia agricola cere tot felul de completari la dosarele gospodarilor, in timp ce directorul Tantas sustinea ca documentatia nu a fost intocmita corespunzator.
“Nu stiu de ce ministerul agriculturii nu a vrut sa plateasca oamenii. In tara deja s-a platit. Ultima varianta, pe care am auzit-o joi in biroul subprefectului, a fost ca la dosare nu figureaza pretul cu care au fost taiate animalele. Dosarele au fost facute. Nu de mine depindea sa fie facute platile. Pentru mine sunt deja semne de intrebare ca acesti bani exista pentru ca de luni de zile ne invartim in jurul supei fierbinti”, a declarat, pentru eMaramures.ro, seful DSV, Carol Balko.
Sefii directiilor agricole si sanitar-veterinare risca sanctiuni
Subprefectul Gheorghe Achim l-a sunat imediat pe secretarul general din ministerul agriculturii, Florin Cheleni, caruia i-a cerut lamuriri. “Mi s-a spus ca, daca documentatia e intocmita corespunzator, banii pot fi dati. Necazul e ca DSV si directia agricola nu au reusit sa rezolve problema. Ne-am trezit cu scandal in fata prefecturii, iar directorii sunt raspunzatori. Nu e normal sa isi faca treaba numai dupa ce ies oamenii in strada si intervenim noi”, a spus reprezentantul guvernului in teritoriu.
Celor doi directori li s-a ordonat ca pana martea viitoare sa rezolve problema banilor pentru gospodarii care si-au vandut caii bolnavi de SIDA. In total exista 464 de dosare care trebuie analizate, subprefectul dorind ca saptamana viitoare sa stie exact cum se sta cu intocmirea documentatiei si cand se incep demersurile pentru distribuirea banilor. “Voi discuta si cu prefectul si e posibil ca sefii celor doua institutii sa fie sanctionati pentru intarzierile aparute”, a mai spus Achim.
Autoritatile ar trebui sa ceara si o investigatie in ce priveste contractul facut cu firma italiana care a colectat caii din Maramures. Afacerea le-a adus stainilor un profit consistent, dat fiind faptul ca peste hotare carnea de cal e considerata o delicatesa. Specialistii au aratat ca boala de care sufereau animalele nu e una contagioasa si ca ea putea fi consumata chiar si de proprietari fara sa necesite o prelucrare speciala.
Unele dintre exemplarele date de maramureseni italianului valorau chiar si 50 de milioane de lei si, pentru ca autoritatile spuneau ca ”plata se va face la valoarea reala de pe piata” asteapta cu sufletul la gura ca statul sa isi respecte promisiunea.
Sursa: Dan Horvat si Larisa Tivadar