Vezi VIDEO
Forfota mare in satul maramuresean Hoteni, apartinator de Ocna Sugatag. Oamenii s-au adunat duminica, 16 mai, imediat ce s-a incheiat Sfanta Liturghie, in ograda consateanului care a iesit primul la arat: Lorint Hotea. Romanul get-beget a fost declarat cel mai harnic gospodar pe pe Mara, iar, potrivit ritualului, a fost sarbatorit de intreaga suflare. Tanjaua de la Hoteni din acest an nu a strans la fel de multa lume ca in 2009 atat din cauza vremii ploioase, cat si a faptului ca n-a fost prezent presedintele, asa cum le-a promis Traian Basescu maramuresenilor. Natura, ca si seful statului sunt imprevizibile insa, insa maramuresenii au dovedit ca nu tin cont de asta atunci cand au motiv de distractie.
”Tanjaua hotenarilor” a ajuns la cea de-a 42-a editie. Traditia dusa din tata in fiu inca dinainte ca manifestarea sa fie una artistica spune ca la inceput de primavara satul sa il sarbatoreasca pe primul gospodar iesit la arat. Asa s-a si intamplat, localnicii de pe Mara au impodobit tanjalele, l-au urcat in tileaga pe sarbatorit si l-au dus cu alaiul pana la apa sa il ude pentru rodnicia semanaturilor din Hoteni. De udat, l-a udat insa si natura pe Lorint Hotea, pentru ca ploile nu au ocloit nici aceasta parte a Maramuresului.
Lorint Hotea s-a declarat incantat de felul in care l-au sarbatorit satenii si le-a promis ”o bauta buna” mai pe seara, mai ales ca flacaii au avut de tras in jug cativa kilometri pana sa ajunga la valea Darasca – locul in care an de an au loc manifestarile.
Morosanul a dezvaluit si cheia reusitei pe timp de criza. ”Care criza? Pe noi nu ne afecteaza! Ca noi ne muncim campul! Ca sa nu simti criza aiasta pe care tati o amintesc, ii bine a munci, ca in rest tate-s bune”, a spus barbatul, confirmand si prin spusa sa ca isi merita titlul de ”cel mai harnic gospodar de pe Mara”.
”Am iesit primul la arat, ase ca am ajuns cel mai bun gospodar. Ii tare bine ase, is multamit de cum ma trateaza oaminii, da’ las’ ca-i rasplatesc io mai pa seara cu o bauta buna”, a promis Hotea in timp ce statea tantos in tileguta, iar feciorii trageau tanjelele inspre vale.
Femeile din Hoteni nu au avut de comentat la alegerea facuta de batranii din Hoteni. ”Pe langa faptu’ ca-i cel mai muncitor din tat satul, ii si om de ominie. Merita sa fie numit cel mai gospodar”, a spus Ileana Roman. O consateanca a completat-o, spunand ca nu-i de joaca cu traditia. ”Ase-i obiceiul pe la noi si trebe sa ne tanem de el. Cel mai harnic gospodar trebe sarbatorit. Pacat ca ii ase vremea”, a adaugat Maria Put.
Au fost si oameni nemultumiti dar nu de alegerea lui Lorint Hotea, ci de prezenta a prea multi politicieni la eveniment. ”Amu-s mai putini oamini prezenti fata de anu’ trecut. Ca amu-i si vremea urata, da’ si anu’ trecut doara o vinit Basascu. Amu’ nu mai ii campanie, da ii criza. Oricum, anul aista le-o ho greu sa asfalteze un miez. Tat ii namol aci, da’ nu-i mai intereseaza amu’ daca nu vine presedintele”, a spus Ioan Herteg, suparat de faptul ca alaiul a trebuit sa ajunga la vale prin noroi.
Ansamblul de copii ”Coconii de pe Mara”, aflat la prima reprezentatie de la sase luni dupa infiintare, a reusit sa descreteasca fruntile oamenilor si sa ii faca pe unii sa tropteasca din picior, framantand si mai mult noroiul din ”Darasca” – acolo unde de ani buni se desfasoara Tanjaua de pe Mara.
Sursa: Catalin Tineghe