![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Mese, scaune, perdele si chiar becuri au fost realizate pentru intregirea ultimei machete creata de un baimarean in varsta de 20 de ani. Cu o grija deosebita pentru detalii, tanarul Andrei Muresan concepe proiecte surprinzatoare, din cele mai banale materiale. In doar doua-trei luni, reuseste sa ridice casute in miniatura foarte complexe, uimind prin detaliile realizate. Cu toate ca investeste munca, timp si bani, baimareanul spune ca face aceste obiecte artizanale din placere, pentru ca sumele cu care le vinde de-abia ii ajung sa isi cumpere materiale pentru proiectele pe care le are in derulare.
In urma cu aproximativ sapte ani, Andrei a vazut la altcineva cum realiza o casa in miniatura. Curiozitatea, dar si dorinta de a se autodepasi l-au impins pe baiat sa incerce si el sa incropeasca o constructie similara. La inceput, casutele au fost mai mici si fara prea multe dotari, dar acum ele uimesc prin grija pentru detalii. Tanarul mestesugar a crescut intr-o casa de copii si spera ca pe viitor sa reuseasca sa traiasca din acest hobby in care a devenit expert.
„La inceput am furat ideea de la Gardani, iar apoi am zis «Hai sa vad cum imi iese si mie» si, la urma, vad ca m-am prins cum se face. Prima data am facut altcumva, nu asa fain, dar la urma, dupa ce a trecut ceva timp, m-am dezvoltat si am inceput sa pun mai multe, sa fac mai multe si am realizat o casa”, povesteste Andrei.
Realizarea unei casute dureaza aproximativ doua luni iar materialele folosite sunt dintre cele mai neobisnuite materiale. Fie ca le cumpara, fie ca recicleaza diferite obiecte, tanarul reuseste sa construiasca replici reusite ale unor cladiri in care a fost mutat, de-a lungul timpului. Casa de tip familial in care locuieste acum, impreuna cu mai multi tineri orfani sau abandonati de parinti, cum e si el, a fost transpusa recent intr-o macheta. La proiect mai are de facut doar cateva retusuri, dupa care il va scoate la vanzare.
„Casa e facuta din carton, chiar si din bete, din plastic. Are curent, are chiar si autocolant si placaje de dulap care imita parchetul. Orice material prind, il pun la mine si il bag pe casa. La casa asta trebuie sa mai pun mobila sus, sa mai aranjez si sa mai fac pe dinafara cate un pic, ce mai lipseste, si apoi se da spre vanzare”, explica tanarul.
Andrei se inspira din revistele de specialitate de la magazinele de profil, dupa care incearca sa redea cat mai fidel tot ceea ce vede. Pana acum a facut cinci case, unele dintre ele fiind deja vandute. Baiatul nu duce lipsa de inspiratie, astfel ca, deja, un nou proiect a incoltit in mintea sa. „Acuma chiar m-am gandit sa fac ca si un orasel, un orasel foarte frumos, pe care vreau sa-l modernizez si apoi sa-l vand”, marturiseste el.
Schita pentru cartierul de vile este finalizata, iar Andrei spune ca si-a procurat mai bine de jumatate dintre materialele de care are nevoie la realizarea cartierului. De punerea in practica a noului proiect va putea sa se ocupe insa doar dupa vanzarea machetei la care face acum ultimele retusuri. 200 de lei spera sa obtina in urma vanzarii casei, bani cu care isi va achizitiona toate materialele de care are nevoie pentru viitorul orasel. Cartierul de vile va fi pregatit specific pentru sarbatorile de iarna, cu braduleti pe alei, si va fi finalizat inainte de Craciun.
Andrei marturiseste ca isi doreste ca, in perioada urmatoare, sa reuseasca sa stranga bani din vanzarea proiectelor sale, pentru a avea un viitor mai sigur. Tanarul, care a fost abandonat la nastere de mama lui, locuieste acum intr-o casa de tip familial din Baia Mare, pe strada Universitatii, dar are planuri mari. In aproximativ un an si jumatate ar vrea sa se poata muta singur si sa nu mai depinda de ajutorul statului.
Stirile eMaramures te asteapta si pe Facebook
FOTO: Case in miniatura (c) eMM.ro
Sursa: Gabriela Kuhajda