Traditia olaritului continua, acest lucru fiind confirmat de cei 15 mestesugari din tara si strainatate care vor face demonstratii in acest sfarsit de saptamana, in Baia Sprie. Asadar, ceramisti din Ungaria, Italia si Romania vor participa la cea de-a doua editie a Taberei Ceramistilor, invitatii fiind asteptati inca de astazi, 15 septembrie sa ajunga in oras. Maramuresenii vor putea asista, insa, la demonstratiile de olarit sambata, 17 septembrie, intre orele 10.00-14.00, la Casa Olarului. Organizatorii evenimentului sunt artistul ceramist Daniel Les si Gabor Les care isi doresc sa reinvie mestesugul olaritului si sa-l transmita generatiilor urmatoare. Orasul Baia Sprie nu a fost ales intamplator ca loc de desfasurare a taberei, acesta fiind cunoscut, inca de acum patru secole, ca important centru de ceramica.
Dupa tabara pictorilor peisagisti, care s-a incheiat pe 14 septembrie, Daniel Les gazduieste la Casa Olarului din Baia Sprie a doua editie a Taberei Ceramistilor. Organizatorii au decis sa continue traditia acestui eveniment, pentru ca Baia Sprie sa nu ramana doar cu numele unei strazi care aminteste de mesterii olari de altadata.
Inca din secolul al XVII-lea in Baia Sprie exista un centru de ceramica, breasla olarilor fiind mentionata in documente. In 1780, in oras erau 50 de olari, ca dupa aproape 160 de ani, in anul 1938, numarul acestora sa scada la sapte. Acestia locuiau pe strada Olarilor, care si-a pastrat denumirea pana astazi.
De 10 ani, Daniel Les cauta sa reinvie mestesugul olaritului si, mai mult decat atat, sa-l transmita tinerei generatii. Astfel, de-a lungul anilor, sute de copii si tineri au invatat olaritul sub indrumarea lui si mii de iubitori de arta au asistat la demonstratiile de olarit organizate in tara si in strainatate.
Sursa: Adina Timis