Vezi VIDEO
Tot mai multi maramureseni care urca bauti la volan ajung sub lupa consilierilor din cadrul Serviciului de Probatiune Maramures, dupa ce primesc o condamnare la inchisoare a carei executare se suspenda sub supraveghere. Soferii care ajung in aceasta situatie sunt consiliati pentru a nu recidiva, iar una dintre problemele pe care le intampina cei care se ocupa de cazuri este aceea ca putini sunt cei care isi accepta greseala si care sunt constienti de pericolul la care s-au supus si pe care l-au reprezentat pentru ceilalti participanti la trafic.
Peste 250 persoane se afla in acest moment sub supravegherea Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Maramures iar multi dintre acestia au ajuns pe mana consilierilor, ca urmare a infractiunilor la legea circulatiei. Reprezentantii acestei institutii spun ca au inregistrat o crestere foarte mare a numarului de persoane condamnate la inchisoare pentru infractiuni la legea circulatiei.
„Am sesizat pe parcursul ultimului an o crestere foarte mare in ceea ce priveste sanctionarea cu pedeapsa inchisorii a carei executare se suspenda sub supraveghere a persoanelor care savarsesc infractiuni la legea circulatie. In general, cea mai mare parte a lor sunt persoane care au fost oprite in trafic si care au avut o alcoolemie peste limita legala”, a declarat purtatorul de cuvant al Serviciului de Probatiune Maramures, Lavinia Sabau.
Fiind prinsi pentru prima data bauti la volani, soferii refuza de cele mai multe ori sa isi asume greseala pe care au facut-o iar unii nici macar nu realizeaza ca puteau sa produca o tragedie. Aici intervin consilierii din cadrul Serviciului de Probatiune, care incearca sa ii responsabilizeze pe respectivii conducatori auto.
„Parte din ei da – parte nu isi asuma responsabilitatea pentru ca, in general, este prima oara cand au fost prinsi, dar, cu ajutorul discutiilor pe care le purtam in cadrul intrevederilor si a consilierii pe care noi o facem cu ei, reusesc in proportie de 99% sa inteleaga si sa isi asume integral responsabilitatea faptelor”, a spus Lavinia Sabau.
Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Maramures functioneaza de 11 ani. El este un organism specializat, aflat sub autoritatea Ministerului Justitiei, care sprijina oamenii legii prin intocmirea unor referate de evaluare cu privire la invinuiti si inculpati. Un sprijin e acordat si in privinta supravegherii modului in care persoanele condamnate la pedeaspa inchisorii cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere si minorii sanctionati cu masura educativa a libertatii supravegheate respecta obligatiile impuse de catre instanta.
Sursa: Andrei Gherghel