Incepand de astazi, 24 mai, spitalele din Maramures, dar si cabinetele de familie au posibilitatea sa angajeze medici cu competente limitate. Este vorba de absolventi ai facultatilor de medicina care inca nu au promovat examenul de rezidentiat si care de acum incolo vor putea lucra in sistem.
Seful Directiei de Sanatate Publica (DSP), Rares Pop, a precizat pentru eMaramures, ca exista deja o solicitare de angajare in baza noilor prevederi stabilite de minister si ca e posibil ca numarul lor sa creasca. Procedura e asemanata de oamenii din sistem cu cea aplicata la nivelul invatamantului, unde sunt angajati asa-numitii suplinitori.
Sighetul are o cerere pe noua procedura
“A venit la noi o cerere din partea spitalului din Sighetu Marmatiei. Procedura nu e complicata, noi, cei de la DSP, eliberam documentele din care sa reiasa ca persoana vizata e absolventa, i se dau drepturi, doar ca trebuie neaparat sa lucreze in prezenta unui medic primar specialist sau a titularilor cabinetelor individuale”, a declarat Pop.
Pentru ca medicul fara rezidentiat sa poata fi angajat va fi necesara organizarea unui concurs. Pop sustine ca la nivelul judetului exista zeci de posturi disponibile si ca aceasta masura dispusa de guvernant e binevenita. “In fiecare unitate si policlinica din Maramure se lucreaza sub organigrama. Acuma ramane de vazut si partea de competente”, a completat directorul.
Ce vor putea face medicii “suplinitori”
Medicii cu competente limitate vor avea o libertate de actiune mai mare ca si asistentii. Ei vor putea examina, respectiv lua parte la triajul pacientilor – incepand de la inregistrarea datelor si terminand cu examenul obiectiv pe aparate si sisteme, sa intocmeasca si sa completze fisa de observatie la internare, sa dea detalii pacientilor despre particularitatile bolii si terapia recomandata, respectand indicatiile medicului supraveghetor, sa insoteasca pacientul la investigatiile prescrise si informarea acestuia asupra procedurilor respective si necesitatea efectuarii acestora, urmarirea evolutiei pacientilor aflati la tratament, respectiv informarea medicului supraveghetor cu privire la evolutia curenta a pacientilor aflati la tratament.
Potrivit ordinului dat de ministrul Sanatatii, ordin care a aparut astazi in Monitorul Oficial, au posibilitatea sa se angajeze ca medici cu competente limitate doar absolventii facultatilor de medicina incepand din promotia 2005. Acestia vor avea acces si in institutiile private, urmand sa beneficieze de contracte individuale de munca pe o perioada determinata sau nedeterminata.
“Medicii cu competente limitate nu vor avea dreptul de a intra in relatie contractuala directa cu casele de asigurari de sanatate, nu vor putea fi incadrati in serviciile de ambulanta si nici nu au drept la parafa cu cod. Posturile destinate medicilor cu competente limitate vor fi prevazute separat in statul de functii al unitatii sanitare. /…/ Salarizarea medicilor cu competente limitate se va face la nivelul functiei de medic stagiar, in conditiile legii”, au precizat oficialii ministerului.
Se asteapta ca medicii cu competente limitate sa isi gaseasca loc in special in cabinetele individuale. Statisticile intocmite la nivel national releva ca, numai in 2010, peste 350 absolventi de medicina nu au reusit sa promoveze concursul de rezidentiat, iar in ultimii cinci ani au fost aproximativ 1.000 de tineri in aceasta situatie.
Sursa: Larisa Cordea