![]() |
![]() |
Desi Emaramrues a facut publice faptele de mai jos, consilierii judeteni continua sa-l mentina in functia de director general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Maramures pe Nicolae Boitor. In cadrul emisiunilor tv care au avut ca tema activitatea lui Boitor in cadrul DGASPC Maramures, la cererea unor telespectatori, i-am rugat pe angajatii institutiei, cunoscatorii sistemului sau pe simpli cetateni sa discearna si sa isi exprime in scris opinia.
Din 409 SMS-uri unice (s-a contabilizat un singur sms/pe numar de telefon), 328 au exprimat mesajul „Sa plece Boitor”, 24 au exprimat „Sa ramana Boitor” si 57 de SMS-uri au fost considerate neutre, neexprimandu-se in vreun fel in aceasta privinta (totusi, cele mai multe sms-uri din cele neutre acrediteaza abuzuri si fapte ilicite comise de Nicolae Boitor).
1. ABUZ CARE A CAUZAT MOARTEA UNUI COPIL. In 1 octombrie 2007, DGASPC Maramures este sesizata de situatia de risc major in care traieste un copil in varsta de 7 ani din Lapus, neglijat de parinti. Pana in 2009, specialistii institutiei intocmesc trei rapoarte prin care cer preluarea copilului in regim de urgenta intr-un centru de plasament. Directorul general al institutiei, Nicolae Boitor, care conform legii era singurul care avea dreptul sa semneze actul de luare a acestei masuri, refuza de fiecare data sa semneze dispozitia, desi exista si acordul parintilor in acest sens.
In 23 martie 2009, Nicolae Alexandru Coman, in varsta de 9 ani, lasat singur in casa, moare ars de viu. Inspectia Sociala investigheaza cazul si conchide: „Directorul general nu si-a asumat responsabilitatea luarii unei masuri de urgenta, desi specialistii au recomandat la nesfarsit aceasta masura”. Dupa cinci ani: directorul general este inca in functie, nimeni nu este vinovat de moartea copilului Nicolae Alexandru Coman. In acest caz, Nicolae Boitor nu a respectat prevederile art. 64 alin. 1 din Legea 272/2004 cu privire la stabilirea masurii plasamentului in regim de urgenta.
Conform notelor informative nr. 6606 din 31.03.2009 respectiv nr. 6798 din 01.04.2009, in data de 13.02.2009 asistentul social zonal Petrehus Ana Maria declara: „Eram pregatita sa-l iau pe minor in regim de urgenta. Inainte de a porni, domnul director Boitor a contactat-o telefonic pe doamna coordonatoare Filip Violeta pentru a nu mai merge dupa minor’. Din aceasta declaratie rezulta caracterul premeditat al opozitiei directorului general Nicolae Boitor, fapt care il incrimineaza pe latura penala. Conform noului Cod Penal, abuzul in functie contra intereselor persoanei cu circumstante agravante (care au dus la decesul persoanei) se pedepseste cu inchisoarea de la 3 ani la 10 ani si jumatate.
2. FALS SI UZ DE FALS. … si un nou abuz in functie. In perioada 16-22 iulie 2012, directorul general DGASPC Maramures si sefa Oficiului Juridic al institutiei se aflau in delegatie pe litoral, la invitatia Ministerului Muncii si Familiei, deplasare aprobata de presedintele Consiliului Judetean (CJ) Maramures. Atributiile directorului general au fost delegate temporar, prin dispozitia presedintelui CJ Maramures, unuia dintre directorii adjuncti.
Incalcand dispozitia, in 16 iulie, Boitor, aflat pe litoral, semneaza un act aditional de prelungire a termenilor unui protocol (desi acesta se afla in termen) cu Asociatia FAUS din Italia, prin intocmirea unor documente succesiv fabricate. Incalcarea prevederilor unei dispozitii de delegare temporara a atributiilor constituie abuz in functie. In plus, in preambulul actului aditional contrafacut se precizeaza ca acesta a fost incheiat la sediul DGASPC Maramures, desi exista dovada materiala ca directorul general, care a semnat documentul desi atributiile sale erau delegate unei alte persoane, era pe litoral. Conform noului Cod Penal, falsul material in inscrisuri oficiale se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
3. FALS IN DECLARATII PUBLICE. In vara anului 2013, pe proiectul cu finantare europeana „Fara discriminare pentru o viata implinita”, in functia de manager de proiect a fost inscrisa Dorina Toma, directorul adjunct al DGASPC Maramures pentru protectia persoanei adulte. La inceputul lunii septembrie 2013, organismul intermediar din Regiunea 6 Nord-Vest Cluj a respins propunerea pentru ca aceasta nu indeplinea conditiile pentru respectiva functie. In decembrie 2013, directorul general DGASPC, Nicolae Boitor, a eliberat o adeverinta in care sustinea fals ca Dorina Toma a efectuat timp de 10 ani voluntariat in servicii sociale, noul CV fiind admis si aceasta devenind manager de proiect. Conform noului Cod Penal, falsul in declaratii publice se pedepseste cu inchisoare de la 2 luni la 3 ani sau amenda.
4. CHELTUIREA BANULUI PUBLIC. La inceputul anului 2014, DNA a solicitat DGASPC Maramures documentele din 2011-2013 ale licitatiilor institutiei depuse pe SEAP, existand suspiciunea unor grave nereguli. De altfel, la DNA mai exista cel putin o cauza in instrumentare care il are pe Nicolae Boitor ca personaj cercetat, pentru incasare direct si in numerar a sumei de 10.000 de euro de la Fundatia Killinger. Iata cateva preturi platite de institutia condusa de Nicolae Boitor pentru diverse lucrari si servicii.
a) Centrul de Primire in Regim de Urgenta „Copiii strazii Baia Mare”. Cladirea in care functioneaza a fost doar reabilitata si extinsa cu 2 metri patrati. Detine mijloace fixe in valoare de 657.505 lei si obiecte de inventar in valoare de 110.155 lei. In 2013, salariile si contributiile la stat pentru functionarea centrului au fost de 126.187 lei, iar cheltuielile cu hrana copiilor au insumat 1.974 lei. La un cost/copil/zi de 11 lei, rezulta ca in centru a fost cazat o jumatate de copil pe zi. Cum se justifica atunci cheltuielile? Nu sunt copii ai strazii in Baia Mare?
b) Reparatii la sarpante si pod la doua case de tip familial: 100.762 lei!
c) Inlocuire geamuri la patru case de tip familial: 141.941 lei!
d) In 2013, au fost cumparate 3.225 bonuri de combustibil in valoare de 50 lei fiecare, cu care ar fi putut fi parcursi aproximativ 344.000 kilometri! In aceste conditii ramane fara raspuns intrebarea: de ce se plang asistentii sociali ca nu au acces la masina?
e) La sediul institutiei, potrivit documentelor contabile, s-au cumparat: 524 buc. balsam rufe, 1.541 buc spumant baie, 1.396 buc. sampon par!
f) La sediul institutiei, potrivit documentelor contabile, figureaza frigidere si cuptoare cu microunde! Nicolae Boitor a confirmat acest fapt, motivand ca angajatii isi mai fac sendvisuri.
g) La sediul institutiei exista 3 calculatoare a caror valoare este de 6.011 lei bucata! De asemenea, exista 80 de scanere si imprimante 80 si 100 de monitoare pc – mai mult de unul/angajat!
h) In 2013, pentru apa furnizata automatele de apa din institutie s-a platit suma de 44.191 lei (aproximativ 10.000 euro).
i) In 2013, institutia a achitat pentru convorbiri telefonice Romtelecom si Orange suma totala de 55.547 lei.
j) In 2013, institutia a achitat firmei care face mentenanta la calculatoarele din sediu suma de 117.130 lei.
k) In 2013, institutia a achitat pentru servicii prestate de Policlinica „Sf. Maria” suma de 35.573 lei.
5.ABUZ IN FUNCTIE. In calitate de director general, Nicolae Boitor a instaurat in institutia din subordinea Consiliului Judetean Maramures un regim de teroare. Fiecare angajat care indrazneste sa vorbeasca despre neregulile pe care le face Boitor este cercetat in comisia de disciplina (unul dintre angajati a fost cercetat pentru opiniile exprimate pe… pagina sa de Facebook), sau i se cere nota explicativa in scris.
Orice copil are dreptul la viata, supravietuire si dezvoltare.Toti copiii au dreptul la sanatate, fiecare copil are dreptul la fericire. Fiecare copil are dreptul sa fie ingrijit.Copiii trebuie protejati impotriva oricaror forme de exploatare, impotriva violentei, abuzului, abandonului si a altor tratamente daunatoare. Chiar si copiii din grija sistemului de protectie al statului.
In orice sistem democratic, a doua zi de la tragicul incident care a dus la moartea lui Nicolae Alexandru Coman, seful directiei de protectie a copilului ar fi demisionat. Nu este si cazul lui Nicolae Boitor. Continua sa conduca, sub protectia administratiei judetene, o instituţie care are in grija peste 1.000 de copii. In fiecare zi, un nou copil ar putea deveni victima abuzului comis de acest individ.
DEMISIA!
Sursa: Emm