![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Covoarele tesute si vopsite in culori naturale, obtinute din plante, i-au adus celebritatea in intreaga lume. Francezi, englezi, americani, dar si iubitori de frumos din alte tari sunt fascinati cand vad creatiile mesterului popular maramuresean Victoria Berbecar. Expozitiile artistei sunt foarte bine primite si, mai mult decat atat, ea participa la diferite ateliere in toate colturile lumii, unde ii invata pe cei dornici tehnica prin care realizeaza covoarele.
A readus in actualitate vopsitul cu plante si a reusit sa reinvie tehnica tesutului in ciur pentru realizarea covoarelor, totodata aducand alaturi de ea alte cateva femei dornice sa invete o modalitate de lucru veche de sute de ani. Astfel, Victoria Berbecar s-a facut remarcata prin covoarele tesute atat in tara, cat si la nivel international, reusind sa obtina numai cuvinte de lauda in urma expozitiilor din toata lumea. Acum, duce mai departe traditia ca o adevarata ambasadoare a traditiilor locale peste hotare, fiind invitata la numeroase ateliere de lucru in tari precum Anglia sau America.
„Pot sa spun ca sunt o ambasadoare a traditiilor maramuresene si, datorita covoarelor, am cunoscut intr-adevar toata Europa, am ajuns pana in Anglia, la Londra, unde am stat 7 – 8 zile, unde am expus covoare, am invatat pe cei interesati sa lucreze, sa vopseasca. Pe urma, in America, am lucrat la Washington, la «Maison Francaise», cu doua-trei clase care erau in apropierea Ambasadei Frantei. Am lucrat cu copiii la gherghef, i-am invatat sa vopseasca, sa cunoasca plantele”, a povestit mesterul popular Victoria Berbecar.
Mesterul popular i-a adus pe cei dornici sa invete mestesugul covoarelor tesute chiar la ea acasa, in Botiza. Ea a improvizat o casuta in care ii primeste pe musafirii care vin sa se scoleasca si, timp de cateva zile, ii invata pe acestia care sunt plantele locale, cum se vopsesc firele sau cum se tese. Culmea, strainii ii trec pragul cel mai des Victoriei Berbecar, cu speranta ca vor invata cateva trucuri de realizare a covoarelor vopsite in culori naturale.
„Am la Botiza o casa taraneasca, unde am facut si cateva dormitoare in acoperis, unde cei care doresc sa ramana cateva zile si sa se initieze in tainele vopsitului cu plante, sa cunoasca plantele teritoriale din zona, sa invete sa teasa, mai raman doua-trei zile, cat socotesc ca pot sa se scoleasca. Am avut intr-un an un grup de noua doamne din America venite, faceau parte dintr-un club al doamnelor din inalta societate si au stat o saptamana”, a mai spus Victoria Berbecar.
In functie de dimensiuni, realizarea unui covor tesut de mai multe femei poate dura si cateva saptamani, incepand de la culegerea plantelor si pana la ultimele finisaje. Tocmai de aceea, nici preturile acestora nu sunt de neglijat, iar un covor realizat prin aceasta tehnica putand ajunge sa coste chiar si cateva zeci de mii de euro.
Recent, mesterul popular a avut o noua expozitie la Paris, si de aceasta data fiind foarte bine primita, atat de romanii stabiliti acolo, cat si de francezi.
Citeste si:
- TRADITIILE LA EXPORT – Covoare traditionale din Maramures, expuse in metropola New York
- EXPOZITIE – Covoarele realizate de Victoria Berbecaru din Botiza, prezentate la Muzeul National de Arta Contemporana
Sursa: Gabriela Kuhajda