![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Comisia Europeana si Ministerul Agriculturii promit sprijin financiar mai consistent pentru fermierii care se asociaza. Prezent recent in Baia Mare, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, i-a sfatuit pe agricultori sa grabeasca demersurile pentru comasarea fermelor, daca vor sa primeasca subventii mai mari. Potrivit demnitarului, doar asa agricultorii vor putea sa isi rentabilizeze fermele si sa faca o afacere din agricultura.
De anul viitor apar modificari la cererile de plata pentru agricultori. Conform ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, se va introduce si un concept de plata redistributiva. Practic, fermierii care detin sub 5 hectare de teren vor primi bani mai putini, in timp ce fermierii cu peste 5 hectare vor beneficia de un sprijin financiar mult mai consistent. In acest context, ministrul Agriculturii le-a recomandat fermierilor sa grabeasca procesul de asociere, tocmai pentru a li se acorda subventii mai mari.
„Inca mai avem peste 700.000 de fermieri care se lupta la limita subzistentei. Au intre 1 si 5 hectare, in timp ce 1% din cei care depun cereri de plata pe suprafata, adica 11.000 de fermieri, au 50% din sprijinul oferit de Ministerul Agriculturii si Comisia Europeana. Jumatate din fonduri merg la 1% din fermieri, in timp ce cealalta jumatate merge la 700.000 de fermieri. Clasa de mijloc nu e suficient dezvoltata. Vom sprijini si prin pilonul 1 si 2, fenomenul de asociere, de valorificare in comun a productiei”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
In cazul fermierilor care detin mai mult de 5 hectare, subventiile vor fi mai mari chiar cu 50 de euro la hectar. „Cei care vor merge in categoria 5-30 hectare vor avea un sprijin suplimentar in anumite cazuri chiar cu 50 de euro in plus. Astfel incat in 2015 cei care au intre 1 si 5 hectare vor primi 170 de euro/hectar. Cei care sunt in categoria 5-30 sau 5-60 hectare vor primi 220 de euro/hectar, tocmai pentru a-i stimula sa intre in categoria cum o numim ferma de familie”, a mai spus Daniel Constantin.
Totodata, ministrul Agriculturii a adus in discutie si strategia de reducere a terenurilor necultivate, prin incurajarea proprietarilor sa dea in arenda terenurile. Astfel, un agricultor care va recurge la varianta arendarii terenului va primi in plus pe langa arenda respectiva, 20% din cat i s-ar cuveni ca si sprijin pe suprafata. Masura e tot una menita sa stimuleze valorificarea in comun a suprafetelor agricole.
Sursa: Camelia Tocaci