Guvernul a aprobat azi, 7 septembrie, trecerea Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) in coordonarea Ministerului Sanatatii. Ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii privind reforma in domeniul sanatatii prevede pastrarea autonomiei CNAS, dar instituie un sistem de avizare aplicat de Ministerul Sanatatii asupra actelor normative emise sau propuse de Casa, a precizat ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli. De asemenea, presedintele CNAS ramane ordonator principal de credite.
„In conditiile pastrarii autonomiei CNAS si a functiei de ordonator principal de credite a presedintelui CNAS, MS are rol de coordonator al CNAS, in aplicarea politicilor programelor guvernamentale in domeniul sanatatii, adica o corelare a politicilor nationale de sanatate realizate de institutia noastra, MS, cu politicile financiare ale serviciilor de sanatate”, a spus Ritli. El a recunoscut insa ca in cazul bugetului administrat de CNAS Ministerul Sanatatii va putea da doar un aviz simplu, cele doua institutii urmand sa negocieze pana la un acord.
„Renegociem, prin acest act normativ este oarecum obligatoriu sa ne consultam pana ajungem la un consens. Ministerul Sanatatii este factorul coordonator, deci conteaza foarte mult avizul ministrului Sanatatii. Ne consultam si ne confruntam pana cand ajungem la un consens. Putem sa cerem poate si alte instrumente legislative, putem sa solicitam si parerea altor institutii, Ministerul Finantelor”, a explicat Ritli.
Astfel, in functie de tipul actelor normative emise sau propuse de CNAS, MS va da un aviz simplu, care este consultativ, sau un aviz conform, care este obligatoriu.
In privinta numirii si revocarii din functie a presedintelui CNAS, sistemul ramane neschimbat, seful Casei, cu rang de secretar de stat, fiind numit de primul-ministru. Intrebat daca ministrul Sanatatii va putea cere demisia presedintelui CNAS, Ritli a evitat un raspuns clar: „Eu, personal, nu am nimic… Nu cred ca este important acest lucru”.
Referitor la Casa de Sanatate Transport, Constructii, Turism, pentru deciziile in cazul acesteia este nevoie de avizul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. „Privind celelalte case de asigurari din subordinea CNAS, respectiv Casa Apararii, Ordinii Publice, Sigurante Nationale si Autoritatii Judecatoresti, sunt valabile mai departe prevederile legale care privesc casele judetene, dar aici se pastreaza specificul fiecarui domeniu. La nivelul Casei Transport, Constructii, Turism, este nevoie de aviz conform al Ministerului Turismului”, a detaliat Ladislau Ritli.
Sursa: Agerpres