Regiunile creierului in care se formeaza emotiile si starile de anxietate sunt hiperactive la persoanele care traiesc in mediul urban, conform unui nou studiu, informeaza cotidianul britanic The Guardian. Acest studiu realizat pe baza analizarii imaginilor creierului, evidentiaza diferentele dintre creierul persoanelor care traiesc la oras si cel al persoanelor care traiesc in mediul rural.
Conform studiului, doua regiuni ale creierului ce sunt implicate in formarea emotiilor si declansarea starilor de anxietate sunt hiperactive la oraseni si pot influenta determinant ratele crescute de afectiuni psihice intalnite in zonele urbane.
Alte studii in acelasi domeniu au indicat faptul ca persoanele din mediul urban intampina un risc cu 21% mai crescut de a suferi de tulburari legate de anxietate si respectiv un risc cu 39% mai ridicat de a experimenta dese schimbari de dispozitie, elemente ce definesc instabilitatea emotionala. Mai mult decat atat, incidenta schizofreniei este de doua ori mai mare la oamenii nascuti si crescuti in mediul urban, prin comparatie cu provincialii.
In noul studiu, Prof. Andreas Meyer-Lindenberg de la Universitatea Heidelberg din Germania a scanat creierul a peste 50 de voluntari sanatosi, care traiesc fie in orase mari, fie in mici localitati rurale, in timp ce le cerea sa rezolve mental niste exercitii aritmetice mai dificile. Acest experiment este conceput pentru a-i face pe voluntari sa resimta anxietate cu privire la propriile capacitati si abilitati mentale.
Rezultatele studiului, publicate in revista Nature, au indicat faptul ca regiunea denumita amigdala, in cazul celor din mediul urban, devenea des hiperactiva in situatiile stresante. „Stim cu ce se ocupa amigdala. Este vorba de un senzor de pericol al creierului si din acest motiv este legata de starile de anxietate si de depresie”, explica Prof. Meyer-Lindenberg.
O alta regiune denumita cortexul cingulat este de asemenea hiperactiva la oraseni. „Stim de asemenea ca aceasta regiune (cortexul cingulat) este importanta pentru controlul emotiei si pentru relationarea la un mediu advers”, a mai adaugat el.
Aceasta hiperactivitate observata in aceste doua regiuni ale creierului poate sta la baza unor boli psihice, concluzioneaza el.
Acest studiu ar putea fi cu atat mai relevant cu cat, conform unor analize sociologice, pana in anul 2050 aproximativ 70% din populatia lumii va trai in aglomerari urbane.
Sursa: Agerpres