Oamenii de afaceri se asteapta la deteriorarea economiei in perioada urmatoare, lipsa surselor de finantare si a celor pentru investitii, coruptia si accesarea fondurilor europene fiind principalii factori care vor afecta economia romaneasca in urmatorul an, potrivit unui studiu GfK. „Principalul factor care va influenta economia in urmatoarele 12 luni are de-a face cu lipsa surselor de finantare si a celor pentru investitii. Atunci cand raspunsurile la aceasta intrebare sunt corelate cu restul evaluarilor liderilor din mediul de afaceri, devine evidenta asteptarea ca starea economiei sa se degradeze”, se arata intr-un studiu al Fundatiei Romanian Business Leaders (RBLS), efectuata in parteneriat cu compania GfK.
Potrivit studiului, la aceasta asteptare contribuie sentimentul ca se deterioreaza calitatea fortei de munca, ca investitiile (din surse publice, fonduri europene sau surse private) sunt in scadere, ca situatia financiara a populatiei nu se imbunatateste si ca productivitatea si profiturile scad. Cercetarea are la baza raspunsurile a 171 de antreprenori si manageri din Romania.
Astfel, 77% dintre respondenti au indicat lipsa investitiilor ca principalul fenomen economic important care va afecta economia in urmatorul an, iar 75% au indicat coruptia. Pe locul trei, cu un procentaj de 68%, se afla accesarea fondurilor de investitii, acest factor fiind urmat de pesimismul investitorilor – 68% si incertitudinea economica – 64%.
In ceea ce priveste fenomenele care vor afecta societatea in urmatorul an, antreprenorii au apreciat ca exportul fortei de munca, cresterea abandonului scolar si imbatranirea populatiei vor avea cele mai mari influente sociale.
„Nu este de mirare ca majoritatea vad ca tendinte majore pierderea lucratorilor calificati. La intersectia dintre aceste doua tendinte sta o scadere importanta de competitivitate pentru companiile romanesti”, se precizeaza in raport.
La nivel extern, principala problema pentru toate categoriile de manageri – antreprenori, manageri de companii mari – este adancirea crizei euro si scaderea economiei europene.
Consecintele fenomenelor externe pe care oamenii de afaceri le vad sunt in principal investitiile reduse si scaderea sau stagnarea exporturilor, ceea ce pentru piata romaneasca ar insemna stagnare economica, intrucat consumul nu are capacitatea de a sustine cresterea. Concluziile studiului arata ca antreprenorii au mai multe ingrijorari decat managerii companiilor cu peste 100 de angajati.
Migratia fortei de munca este vazuta ca o ingrijorare importanta pentru antreprenori, iar educatia este de asemenea o problema care le creeaza angoase. La acestea se adauga inflatia si costurile mari in derularea activitatii pentru mediul de afaceri, precum si insolventa agentilor economici si lipsa de capital. Saracia, scaderea calitatii vietii romanilor sunt considerate consecinte dureroase de catre antreprenori, intr-o masura mai mare decat in cazul managerilor din companiile mari.
Cercetarea a analizat si fenomenele interne cu cel mai mare impact asupra economiei Romaniei in urmatoarele 12-18 luni, pe primul loc plasandu-se alegerile parlamentare si locale.
„Agenda interna va fi dominata de temele asociate alegerilor locale si parlamentare si de pregatirea alegerilor prezidentiale din 2013. In combinatie cu agenda politica, sau poate dominata de aceasta, liderii companiilor pun pe lista de tendinte importante si potentiale amanari in proiectele finantate cu fonduri europene sau in proiectele de infrastructura”, se precizeaza in studiu.
Principala consecinta a alegerilor va fi stagnarea activitatii economice, la care se adauga instabilitatea.
„In general alegerile generaza un mic val de evaziune in economie, datorita unor masuri cu caracter populist care stimuleaza de obicei consumul. Cercetarea RBL arata ca oamenii de afaceri se asteapta mai degraba la consecinte precum oprirea proiectelor, stagnarea activitatii in anumite sectoare si risipa de resurse”, se afirma in studiu.
Studiul a fost realizat in perioada 6-25 aprilie. RBL a fost infiintata in 2011.
Sursa: Mediafax