Federatia ONPHR (Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania) a realizat studiul pentru a stabili care sunt principalele dificultati si bariere cu care se confrunta aceste persoane cu dizabilitati atunci cand incearca sa se integreze pe piata muncii.
In urma datelor colectate s-a stabilit ca cea mai mare bariera o reprezinta educatia. „Atat in cadrul studiului, cat si pe baza dezbaterii nationale organizate, a reiesit faptul ca educatia inca constituie un obstacol major in calea integrarii persoanelor cu dizabilitati in viata sociala si, mai ales, pe piata muncii. Populatia chestionata are calificari mai slabe decat media nationala, iar numarul tinerilor respondenti care nu au mers la scoala este ridicat: 19 la suta din cei chestionati, cu varste cuprinse intre 16 si 29 de ani. Persoanele cu dizabilitate mintala grava dobandita inainte de varsta de 15 ani inregistreaza un grad mai redus de frecventare a scolilor (jumatate dintre ei nu a frecventat scoala). Printre cei care au frecventat-o, multi au optat pentru cursurile de arte si meserii”, se arata in studiu.
Initiatorii cercetarii precizeaza ca aceste cifre sunt cauzate de neadaptarea educatiei pentru persoanele cu probleme. Astfel, respondentii cu dizabilitate mintala evidentiaza in special lipsa metodelor pedagogice adaptate (33 la suta), a profesorilor specializati (25 la suta) si lipsa structurilor sau a serviciilor de sprijin (21 la suta). O a doua bariera o reprezinta excluziunea de pe piata muncii, un sfert dintre respondenti declarand ca percep ca excluderea are drept cauza dizabilitatea de care sufera.
Astfel, excluziunea de pe piata muncii este determinata de: dizabilitate, atitudinile discriminatorii ale angajatorilor si lipsa stimulentelor pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati. „Din datele colectate in cadrul grupurilor de experti/focus grupuri, cele trei principale obstacole in accesul pe piata muncii sunt: mentalitatea si atitudinea angajatorilor si a societatii in general, insuficienta calificare a persoanelor cu dizabilitati, atat scolare cat si profesionale, lipsa de sprijin. Concluziile dezbaterii publice confirma rezultatele studiului”, se arata intr-un comunicat de presa transmis, vineri, agentiei Mediafax.
Initiatorii cercetarii sustin ca dezvoltarea insuficienta a cadrului legislativ, necorelarea acestuia cu prevederile Conventiei ONU si lipsa unor facilitati fiscale motivante pentru angajatori fac ca integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii sa fie precara, ei aratand ca in ultimul semestru al anului 2013, doar 4,6 la suta din cele 622.892 de persoane cu dizabilitati aveau un loc de munca.
ONPHR precizeaza ca specialistii au propus un set de solutii pentru inlaturarea acestor bariere: accesibilizarea (educatiei, infrastructurii orasului, informatiei), modificarea cadrului legislativ (oferirea mai multor facilitati pentru angajatori, corelarea legislatiei nationale conform Conventiei ONU, finantarea unor servicii de angajare), schimbarea atitudinii cu privire la potentialul si abilitatile persoanelor cu dizabilitati.
Jumatate dintre tinerii cu dizabilitate mintala grava, dobandita inainte de 15 ani, nu au frecventat scoala din cauza ca nu sunt profesori specializati, servicii de sprijin si nici metode pedagogice adaptate, rezulta dintr-un studiu realizat in randul acestei categorii sociale si a familiilor lor.
Sursa: Mediafax