Femeile din Uniunea Europeana castiga in medie cu 20% mai putin decat barbatii, pentru aceeasi munca, astfel ca ajung sa ia si pensii mai mici, iar 35% dintre cele care au trecut de 65 de ani traiesc in saracie, potrivit expertilor europeni care au participat la o audiere in Parlamentul European.
Femeile din UE castiga in medie cu 20% mai putin decat barbatii, pentru aceeasi munca, astfel incat acestea au pensii mai mici, expertii prezenti la audierea cu tema „Cum le afecteaza saracia pe femeile din Uniunea Europeana”.
35% dintre femeile cu varsta peste 65 de ani din UE traiesc in saracie, barbatii de aceeasi varsta avand acelasi risc in proportie de doar 16%. De asemenea, femeile sunt de patru ori mai frecvent angajate cu norma partiala, au contracte pe durata determinata sau sunt nevoite sa lucreze fara contract, riscul de a nu-si gasi loc de munca fiind mai mare in randul lor.
„Daca vrem sa atingem obiectivele cuprinse in Strategia UE 2020 si dorim o Europa corecta pentru cetateni – iar femeile constituie 52% din populatia UE – trebuie sa trecem la actiuni concrete, iar Comisia Europeana trebuie sa ofere un ajutor institutional mai puternic”, a declarat organizatoarea audierii publice, eurodeputatul PSD Rovana Plumb, membru al Comisiei pentru Egalitate de sanse si Drepturile Femeii a Parlamentului European.
Europarlamentarul roman a declarat ca una din cinci femei europene traieste in saracie si a atras atentia asupra necesitatii unei actiuni rapide si concertate pentru a schimba aceasta situatie grava.
„2010 este Anul european de lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale, iar una din cinci femei din UE traieste in saracie, acest lucru fiind valabil si pentru unu din sapte barbati”, a declarat eurodeputatul Rovana Plumb. Femeile din estul Europei sunt mai afectate de saracie in comparatie cu cele din vest, in special in zonele rurale.
Audierea a constituit un prim pas in procesul de elaborare a raportului PE, permitand concentrarea experientelor asupra dimensiunilor saraciei care afecteaza femeile in Europa si a solutiilor necesare pentru limitarea saraciei.
Sursa: Mediafax