Longevitatea eunucilor o depasea cu mult pe cea a barbatilor ne-castrati, la curtea imperiala coreeana, conform unui studiu publicat luni in Statele Unite ale Americii, studiu care ajunge la concluzia ca hormonii specifici masculini contribuie la scaderea sperantei de viata, transmite AFP.
„Aceasta descoperire aduce un indiciu important pentru a intelege cauzele diferentei dintre barbati si femei, in ceea ce priveste speranta de viata”, estimeaza Kyung-Jin Min, de la Universitatea Inha din Coreea de Sud, coordonatorul acestui studiu publicat in ultimul numar al revistei Current Biology.
Cercetatorii au examinat arhivele genealogice ale membrilor curtii imperiale coreene, din perioada dinastiei Chosun, care a condus Coreea intre 1392 si 1910. Ei au descoperit ca eunucii traiau cu 14 pana la 19 ani mai mult decat barbatii ne-castrati, pana la aproximativ 70 de ani (valoare medie).
Dintre cei 81 de eunuci studiati, trei au depasit varsta de 100 de ani, lucru extrem de rar chiar si in prezent, in tarile dezvoltate. O astfel de longevitate nu poate fi explicata doar prin traiul bun de la palat, conform cercetatorilor.
De celalta parte, imparatii si membrii de sex masculin ai familiei imperiale au murit, in medie, in jurul varstei de 40 de ani.
Alte numeroase studii au evidentiat relatia dintre longevitate si reproducere la mamifere, castrarea masculilor avand ca rezultat prelungirea vietii, prin suprimarea sursei de hormoni masculini.
Eunucii erau folositi pe post de garzi si servitori in haremurile din Orientul Mijlociu si din Asia, pentru ca familia regala sa se asigure ca suveranul nu va avea copii nelegitimi.
Sursa: Agerpres