Oamenii se pot simti foarte bine intr-o multime sau in aglomerari urbane, daca se identifica din punct de vedere social cu ceilalti, au descoperit psihologii britanici de la universitatile din Sussex St. Andrews si Leeds, intr-un studiu despre identitatea sociala. Incercând sa afle un raspuns la intrebarea de ce unii oamenii se simt bine in zonele aglomerate, psihologii britanici au urmarit comportamentul spectatorilor care au participat la un concert al lui Fatboy Slim din Brighton, in iulie 2002, dar si al manifestantilor in timpul unui mars de protest fata de schimbarile din Serviciul National de Sanatate, potrivit dailymail.co.uk.
Cercetatorii au descoperit ca identitatea sociala este un factor-cheie pentru prezicerea emotiilor pozitive si ca identificarea sociala a oamenilor cu multimea ii determina pe acestia sa caute spatii mai aglomerate.
„Locuitorii din Brighton isi vor aminti multa vreme festivalul Big Beach Boutique din 2002, când 250.000 de oameni s-au strâns pe plaja pentru a urmari concertul DJ-ului Fatboy Slim. A fost un eveniment foarte aglomerat, intr-adevar. Cu toate acestea, am observat ca participantii nostri la studiu se simteau mai putin inghesuiti pe masura ce se defineau pe sine ca parte a multimii„, a declarat psihologul John Drury, de la Universitatea din Sussex.
Cercetarile explica de ce, din exterior, o multime pare neatragatoare, dar, de fapt, reprezinta o experienta placuta pentru numeroase persoane: la evenimentele muzicale, de exemplu, sau când oamenii se inghesuie pentru cumparaturile de Craciun, multimea este un factor-cheie al atractiei, descoperire cu implicatii importante pentru psihologie.
„In psihologie, exista ideea ca avem o nevoie relativ fixata pentru «spatiu personal». (…) Dar acest lucru presupune in mod fals ca fiecare dintre noi are doar o singura identitate – o identitate personala. Descoperirile noastre fac parte dintr-o serie de lucrari ce arata ca avem identitati multiple, bazate pe apartenenta noastra la un anumit grup”, a precizat John Drury.
„Accentuarea diferitelor identitati difera in functie de contextul social. In momentele in care ceilalti impart o identitate sociala cu noi, prezenta lor nu este deloc o invadare a spatiului nostru personal. Astfel, ei nu sunt «ceilalti», ei sunt «noi»”, a adaugat psihologul britanic.
Sursa: Mediafax