Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), a declarat ca un studiu intern efectuat de institutia sa la nivelul consiliilor locale, municipiilor resedinte de judet si consiliilor judetene indica faptul ca fraudarea banilor publici este un „fenomen de masa”. „Cred ca in urmatoarea perioada problematica conflictului de interese in special in achizitii publice va deveni partea predominanta a activitatii ANI. ANI a facut un studiu intern in care a analizat consilii locale in municipii resedinta de judet si in consilii judetene, iar rezultatele sunt de-a dreptul ingrijoratoare (…) Fraudarea si directionarea banilor publici in buzunarele alesilor locali este un fenomen de masa”, a afirmat Georgescu.
Seful ANI a aratat ca este nevoie de imbunatatirea cadrului legislativ „care si-a atins limitele” pentru a putea stopa acest fenomen. El a aratat ca chiar daca sunt identificate conflictele de interese, confirmate inclusiv de instanta, aceasta nu duce si la anularea contractelor incheiate, avand in vedere ca tot procesul se incheie de obicei dupa „trei sau patru ani” de la executia si plata contractelor. „Este foarte important ca sistemul sanctionatoriu, mecanismul prin care se recupereaza produsele conflictelor de interese, ma refer lacontracte publice, sa fie mai rapid, mai eficient si sa aiba efectivitate si eficienta, sa aiba un caracter descurajant” , a afirmat Georgescu.
El a aratat insa ca verificarea ex-ante in timp real a conflictelor de interese pe care ANI o va exercita cu privire la achizitiile publice cu fonduri europene va actiona ca „mecanism preventiv suta la suta” si ar trebui sa actioneze descurajant pentru persoanele care ar dori sa incalce legea.
„Este un semnal foarte bun, deoarece va fi creat un mecanism credibil pe termen lung care sa nu mai dea ocazia unor probleme care au generat blocarea unor linii de finantare pe programe operationale”, a afirmat Georgescu. El a mai tinut sa respinga „retorica politica” privind desfiintarea ANI si a mai aratat ca agentia „a devenit un model de succes, un model de bune practici care poate inspira si alte tari”.
Sursa: Mediafax