Vezi VIDEO
La unele iazuri de decantare din Maramures exista riscul producerii unor accidente cu efect transfrontalier prin deversarea sterilelor miniere, insa acest fapt s-ar putea petrece doar “in conditii extrem de vitrege”. La aceasta concluzie a ajuns echipa de specialisti care a verificat cele 17 iazuri de decantare din judet. Cauzele care pot pune in pericol stabilitatea iazurilor si pot favoriza producerea unui accident sunt: neexecutarea lucrarilor de inchidere si ecologizare si monitorizarea defectuoasa a parametrilor fizico-chimici.
Din cele 17 iazuri din Maramures, care au fost verificate de catre o comisie de specialisti, s-a constatat ca la iazurile Aurul si Novat, Colbu 1 si 2, Bozanta, Sasar, Bloaja Vechi exista riscul producerii unor accidente cu efecte transfrontaliere, insa “numai in conditii extrem de vitrege”.
Specialistii spun ca pericolul se refera “doar la deversarea sterilelor, intrucat substantele chimice utilizate in procesul de flotare sau cianurare sunt autodistruse”. In cazul producerii unui accident major la unele dintre iazuri va fi afectata zona locuita. De exemplu, la iazurile D2, D3, Colbu si Bozanta s-ar impune evacuarea a circa 20-60 de persoane.
De asemenea, la un eventual accident, poate fi afectata calitatea raurilor Cisla, Novat, Vaser, Viseu, Tisa, Lapus, Cavnic, Sasar si Somes. Specialistii spun ca principala cauza care ar contribui la producerea unuii accident ecologic se refera tocmai la neexecutarea lucrarilor de inchidere si ecologizare.
Pe de alta parte, la niciun iaz de decantare, in afara de iazul Aurul, nu functioneaza sau nu se mai urmaresc sistemele de monitorizare, din cauza lipsei personalului specializat – practic, abia daca se face cate o vizita periodica, exceptie facand iazul Bozanta.
In cele mai multe cazuri, sistemele de colectare si evacuare a apelor pluviale de pe plaja iazurilor aflate in conservare sunt foarte vechi, iar autorizatiile si avizele de functionare in conditiile de siguranta lipsesc. Un singur iaz este ecologizat – iazul Malaini din Cavnic, din anul 2004 -, la sase iazuri se executa lucrari de punere in siguranta si ecologizare, iar opt sunt in conservare.
De asemenea, Iazul Central – Baia Sprie, din patrimoniul SC Romaltyn Mining SRL, este in conservare, iar sterilul va fi retratat si dus la iazul Aurul. Pe suprafata acestuia au fost depuse circa 80.000 tone pirita arsenioasa de Suior, iar pentru evacuarea apelor limpezite sunt utilizate doua turnuri de evacuare, racordate la o statie de pompare.
Sursa: Camelia Tocaci