![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Majoritatea copiilor maramureseni petrece trei ore zilnic in fata calculatorului sau televizorului, dupa cum reiese dintr-un studiu in premiera pentru Maramures. O tendinta ingrijoratoare a mileniului in care traim a confirmat cercetarea realizata de un grup de cadre didactice si profesori universitari maramureseni, care a demonstrat stiintific un lucru despre care se discuta de cativa ani buni. Cifrele obtinute de cercetatori sunt ingrijoratoare, acestea scotand la iveala varstele tot mai fragede de la care incep copiii sa utilizeze calculatorul, timpul indelungat petrecut de acestia in fata ecranelor, dar si faptul ca acestia uita sa se mai joace intre ei, in fata blocului, si prefera sa o faca de unii singuri, intre patru pereti.
”Cine nu-i gata il iau cu lopata” sau ”Iepuras, iepuras, prinde-ma pe mine” sunt doua expresii care pentru multi scolari din zilele noastre nu mai au nicio insemnatate, pentru ca altele sunt jocurile copilariei. Pe vremuri era ”generatia cu cheia la gat”, acum e ”generatia multimedia” pentru ca, in prezent, televizorul si calculatorul au devenit cele mai ieftine bone. Multi parinti aleg sa isi lase copilul nesupravegheat in fata ecranului, iar in acest timp sa isi rezolve treburile casnice. Astfel, copii de cativa anisori ajung sa petreaca ore bune la calculator ori televizor, putand dezvolta o dependenta pana la varsta adolescentei. Un studiu desfasurat pe 320 de parinti din Maramures a reflectat ca micutii acestora sunt expusi acestui risc.
”Foarte multi copii, mai multi decat ne-am asteptat, se joaca la calculator, se uita la televizor. Potrivit studiului nostru, circa 75% dintre copiii cercetati, si va rog sa tineti cont ca e vorba despre copii mici, prescolari si scolari mici, isi petrec aproximativ 3 ore pe zi la calculator, ceea ce specialistii spun ca este extrem de mult. In general, se considera ca un copil sub trei ani nici n-ar trebui sa stea in fata ecranului, iar copiii de varsta prescolara si scolarii mici ar trebui, o ora, maxim doua pe saptamana”, a precizat directorul de proiect, conf. dr. Maria Pirau.
De departe, preferatele copiilor din gradinita si din clasele primare sunt desenele animate, pe care le urmaresc frecvent la televizor. Baietii se uita, dupa cum au spus chiar ei, la desene cu karate si orice altceva de pe Cartoon Network, iar fetele la cele cu printese. Cand vine vorba de calculator, acestia au optiuni diverse si resurse nelimitate, pentru ca mai toti au acces la internet.
”Imi place foarte mult sa ma joc la calculator! Cel mai mult imi place sa ma joc pe jocuri cu papusi”, a spus Nicola, o fetita din grupa mica. Luca, un elev din clasa pregatitoare, a spus ca isi petrece ”cam o ora si jumatate la calculator, dar nu in fiecare zi. La televizor stau mai putin, imi place sa ma uit la desene”.
Unii dintre copii vad o relaxare in jocurile pe calculator. Atunci cand nu butoneaza tastatura, prefera sa stea in fata televizorului. ”Imi place foarte mult pe calculator. Este foarte bine intr-un fel sa ma joc, pentru ca imi linistesc mintea. Nu petrec foarte mult timp, numai in weekend. La televizor ma uit aproape in fiecare zi, imi place sa ma uit la desene, la stiri, la muzica si la alte programe”, a povestit Elena, o eleva din clasa a II-a.
Studiul realizat a scos la iveala o schimbare la nivelul comportamentului copiilor din generatia actuala. Sociologii maramureseni au aratat ca este confortabil pentru parinti sa isi lase copiii in camera decat pe strada, unde pericolele sunt mai mari. Solutia a venit din partea cadrelor didactice, care sustin ca nu este necesara interzicerea jocurilor pe calculator sau ale programelor tv, ci limitarea timpului dedicat de copii acestor activitati.
”Stabiliti reguli, faceti-le copiilor un program echilibrat de miscare, de plimbare, de joaca 1 la 1 parinte – copil, si apoi televizor si calculator. Dar locul 1 sa nu-l daruim pe gratis televizorului si calculatorului”, a explicat directoarea gradinitei ”Floare de Colt”, Mariana Fertigan.
Concluziile studiului efectuat in familiile maramuresene a fost prezentat in cadrul unui workshop ce s-a desfasurat la Centrul Universitar Nord Baia Mare in acest sfarsit de saptamana. In cadrul intalnirii, cadrele didactice au concluzionat ca datele obtinute reflecta o noua generatie, mult mai evoluata, pentru care atat parintii, cat si educatorii si profesorii trebuie sa fie pregatitti sa o educe.
Proiectul, a fost intitulat „Didactica Ludens. Metamorfoze ale comportamentului ludic al copiilor prescolari si al scolarilor mici din judetul Maramures” si e derulat de catre Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic din cadrul universitatii baimarene, cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Maramures.
Sursa: Gabriela Kuhajda