Stresul, insomnia sau anxietatea se pot trata si fara medicamente, numai cu torsul pisicii, care are virtuti terapeutice, scrie afp.com. Jean-Yves Gauchet, veterinar la Toulouse, care a introdus in Franta „terapia torsului”, sustine ca acest tip de zgomot continuu produs de pisici „linisteste” si actioneaza ca „un medicament fara efecte secundare”.
„Cand organismul lupta impotriva unor situatii delicate, cum ar fi stresul, torsul pisicii emite vibratii sonore linistitoare si binefacatoare, cam ca muzica„, spune el. Torsul vine din laringe, iar vibratiile sale sunt un semn de linistire intre pisici. „Este primul semnal pe care mama il trimite puiului, apel de recunostinta si calm care functioneaza si in relatia cu omul”, afirma veterinarul.
Omul percepe torsul pisicii cu ajutorul timpanului, dar nu numai. „Frecventele joase, intre 20 si 50 de hertzi, ale torsului sunt percepute de timpan, dar si de corpusculii lui Pacini, terminatii nervoase aflate aproape de suprafata pielii. La creierul uman se transmit atunci ganduri pozitive si de stare buna„, precizeaza el.
Avantajele de a avea in casa o pisica nu se limiteaza la tors. „Pisica este un copil etern: ii place sa fie alintata si nu cere decat sa te joci din cand in cand cu ea. Umple astfel o lipsa de afectiune pentru cei care nu au copii„, mai spune veterinarul francez.
In casele de batrani unde se accepta animale, pisicile le fac bine celor care stau acolo. „Unul din clientii nostri sufera de tulburari de comportament si numai prezenta pisicii sale il calmeaza si il ajuta sa adoarma„, spune Bruno Hardy, asistent la o casa pentru varstnici.
Ziarista Veronique Aiache a consacrat o carte „terapiei prin tors”. „Este un puternic antistres, element de reglare a tensiunii arteriale, de ameliorare a capacitatii imunitare si de sustinere psiho-motorie”, arata ea, referindu-se la rezultatele unui studiu desfasurat in anii 1950 de medici americani. In Japonia exista chiar „baruri cu pisici”, unde clientii vin sa se destinda dupa orele de serviciu, band ceai si mangaind animalele.
Sursa: Agerpres