Crestinii stiu de multa vreme ca Cina cea de taina a avut in Joia Mare, dar noi cercetari desfasurate de oameni de stiinta sugereaza ca alta ar putea fi data ultimei cine inainte de arestarea lui Isus. Profesorul Colin Humphreys, de la Universitatea Cambridge, este de parere ca ultima cina a avut loc miercurea dinaintea crucificarii, cu o zi mai devreme decat se crede. El considera ca descoperirea sa, care va produce fara indoiala controverse in lumea crestina, ar putea ajuta la stabilirea unei date fixe pentru Paste. Cercetatorii prezinta astfel o solutie pentru aparentele contradictii din Noul Testament si textele care se refera la orele dinaintea urcarii pe cruce.
In cartea sa intitulata ”The Mystery of the Last Supper” (Taina Ultimei Cine) , pr Humphreys recurge la o combinatie de cercetari biblice, istorice si astronomice pentru a stabili natura precisa si momentul cand Isus a luat ultima cina cu discipolii sai, inainte sa fie arestat. Cercetatorii au considerat ca scrierile sfinte ar oferi o relatare destul de neconsistenta asupra acestui moment.
Cina cea de taina este descrisa in trei din cele patru Evanghelii ale Noului Testament, Matei, Marcu si Luca. In timp ce Matei, Marcu si Luca afirma ca Cina cea de taina a avut loc in seara de pregatire pentru Pastele iudaic, Ioan arata ca ea s-a tinut inaintea acestei sarbatori. Aceasta contradictie a fost considerata ‘cea mai spinoasa problema din Noul Testament’.
Profesorul Humphreys apreciaza acum ca Isus, alaturi de Matei, Marcu si Luca, ar fi putut folosi alt calendar decat Ioan. “In niciun caz evreii n-ar fi confundat masa de Paste cu alta masa, prin urmare este greu de crezut ca Evangheliile se contrazic una pe alta in aceasta privinta”, spune cercetatorul. “Din acest motiv, multi specialisti in religie sunt de parere ca nu ne putem increde in Evanghelii. Dar, daca asociem stiinta si Evangheliile, puem dovedi ca nu exista contradictii”, adauga el.
Conform teoriei sale, Isus se orienta dupa un calendar evreiesc vechi si nu dupa calendarul lunar oficial care era raspandit in acea vreme si care se foloseste si astazi. Cina cea de taina ar fi fost miercuri, acest lucru explicand si cum s-au putut intampla atatea lucruri intre Cina si crucificare. Arestarea lui Isus, interogatoriul sau si dubla judecata n-ar fi avut loc intr-o singura noapte, ci intr-o perioada mai lunga.
Stergand astfel contradictiile in privinta calcularii timpului cand au avut loc evenimentele, profesorul Humphreys crede ca in calendarul solar modern s-ar putea stabili o data fixa pentru Paste. Luand ca baza faptul ca supliciul prin crucificare a avut lor pe 3 aprilie, Pastele ar putea fi pe 5 aprilie.
Sursa: Agerpres