Vezi VIDEO
Guvernul a adoptat ieri, 23 iunie, o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, care ar urma sa intre in vigoare din luna iulie. Conform noului cod fiscal, urmeaza sa fie impozitate tichetele de masa, de vacanta, tichetele cadou si cele de cresa, prin includerea acestora in veniturile salariale. De asemenea, veniturile obtinute din dobanzi la depozitele bancare vor fi impozitate cu 16 %. Si cei care au mai multe proprietati vor fi nevoiti sa plateasca mai mult. Noua impozitare ii pune in dificultate pe maramureseni, care se vor trezi cu bugetele macelarite si cu o scadere simtitoare a nivelului de trai.
Chiar daca nu s-au vazut inca pusi in situatia de a achita impozite mai mari, oamenii isi fac griji. Ei se tem ca isi vor permite sa cheltuie tot mai putini bani pe mancare, in conditiile in care acum beneficiaza de bonuri de masa, tichete cadou sau de cresa.
“Foarte rau, oricum si asa sunt impozitate toate cele, daca si tichetele vor fi impozitate va fi foarte rau. Nici asa n-am cheltuit mult ca n-am avut din ce, dar acum daca vor fi impozitate si tichetele va fi foarte greu, asta e, trebuie sa suportam”, a spus o baimareanca.
Contribuabilii considera ca guvernantii nu stiu altceva decat sa ia, fara sa se gandeasca la solutii reale de relansare a economiei. “Cea mai mare prostie pe care o face Guvernul asta. Astia nu stiu decat sa taie, nu sa porneasca economia, sunt niste tampiti”, a concluzionat un alt baimarean.
Nici cei care au depozite in banci nu sunt mai optimisti, unii cetateni fiind de parere ca se poate ajunge chiar la situatia in care oamenii sa se trezeasca cu banii blocati.
“Ceea ce se preconizeaza e o noua forma de a lua bani. E posibil ca oamenii sa prefere sa-si tina banii acasa, dar se poate intampla orice intr-o situatie de incertitudine. Se poate ca bancile sa blocheze banii, au mai fost astfel de situatii si atunci ii obliga sa-i puna in miscare. Nu prezinta nicio garantie nici bancile, nici sa-i tii acasa”, a spus Vasile Ilut.
Altii sunt de parere ca impozitarea dobanzilor la depozitele bancare nu va avea efecte negative asupra populatiei, cat asupra celor care cumpara valuta. “Nu cred ca vor fi foarte semnificative pentru populatia Romaniei, cel mai tare cred ca vor fi afectati cei care fac plasamente financiare si cumpara valuta. Speculeaza cursul leu – dolar, leu euro. Si aici cred ca sunt sume care ar putea fi impozitate si ar reprezenta pentru bugetul de stat o parte consistenta”, a afirmat Lazar Nacu.
Cand vine vorba despre cladiri, oamenii au pareri impartite. Unii stau bine cu bugetul, asa ca n-au niciun fel de nemultumiri.
“Nu este o tragedie, pentru cel care are locuinta e normal sa plateasca un impozit, cel care are mai multe un impozit mai mare. Principiul de baza asta e: orice trebuie impozitat. Probabil e putin exagerat, dar anul viitor va fi mai bine, asa speram. Am mai multe cladiri si sunt de acord dupa a doua, a treia sa platesc mai mult”, a precizat Simion Tomoioaga.
Cei cu o situatie financiara mai grea vad destul de sumbru viitorul. “Si pe mine ma afecteaza, ca si eu am doua cladiri. Calcule mari nu mi-am facut, dar nu stiu ce voi face”, a punctat un alt cetatean.
CITESTE SI:
BAZA DE IMPOZITARE – Guvernul Boc a adoptat ordonanta care, de la 1 iulie, aduce noi impozite romanilor
TAXE – Impozitul pentru depozitele la termen in derulare, platit pentru dobanda calculata de la 1 iulie
TAXA LOCUINTE – Persoanele cu mai multe case vor fi obligate sa achite o taxa de solidaritate de 50-200% din impozit
TAXE MAJORATE – Taxele pe proprietate vor creste cu 30%–200% pentru persoanele care detin mai multe locuinte
IMPOZITE SUPLIMENTARE – Guvernul va impozita atat tichetele de masa si cadou, cat si tichetele de cresa si platile compensatorii
IMPOZIT PENTRU “INDEPENDENTI” – Persoanele cu venituri din activitati independente vor plati contributii de asigurari individuale
Sursa: Camelia Tocaci