Vezi VIDEO
Baimarenii de pe strazile Victoriei, precum si de pe alte strazi din cartierul Sasar, sunt nemultumiti de faptul ca la fiecare ploaie mai consistenta arterele sunt inundate din cauza unei vai care se scurge in canalizarea orasului. Pentru ca reteaua este subdimensionata, apa se scurge pe carosabil si pe trotuare, facand circulatia un infern.
Baimarenii de pe strazile Victoriei, Nucului sau Miron Costin platesc impozite la fel de mari precum cei din centru, fiind inclusi in zona de impozitare A, dar trebuie sa se echipeze cu cizme de cauciuc pentru a ajunge in oras. In zona fostei Uzine de Preparare a minei Sasar apa balteste pe trotuare, iar gurile de canal se transforma in fantani arteziene atunci cand cantitatea de precipitatii este mare.
“Pe jos n-ai ce umbla. Trotuarele astea is pline pana sus de apa. Cand is ploi mari, chiar si acum, is acoperite de apa. Is vreo trei-patru ani de cand ii asa. Poate chiar mai bine”, a spus Vasile Taloi, un localnic cu domiciliul in apropiere.
“Ii de vreo zece ani asa. O astupat aici santul, asta ii rezultatul! Noi plutim prin apa. Pur si simplu inotam”, spune baimareanca Smaranda Ardelean. “Inotam si botrocim prin apa, luam cizme de cauciuc”, a gasit solutia salvatoare Ana Sutar, alta locatara din zona.
Autoritatile recunosc ca in zona exista o problema. Responsabilii operatorului de apa-canal din Baia Mare, Vital SA, spun ca problema nu e generata de vreo conducata fisurata, “vinovata” fiind o vale care se scurge de pe deal se varsa in canalizarea orasului, inundand-o. Potrivit oficialilor societatii, valea ar trebui directionata in raul Sasar, deoarece reteaua de canalizare este subdimensionata.
“Solutia ar fi ca acele cantitati de apa, respectiv vaile care sunt deversate, sa fie dirijate spre raul Sasar, in asa fel incat sa nu mai ajunga in reteaua de canalizare, care nu poate sa faca fata unor debite rezultate din cantitati mari de precipitatii, respectiv topierea zapezii”, a declarat Radu Micle, juristul societatii Vital SA.
Reprezentantii administratiei publice locale au precizat ca in 2011 vor aloca fonduri pentru devierea vailor de pe deal, pentru a evita inundarea gospodariilor la fiecare ploaie sau ninsoare. Daca acest lucru se va intampla, vor hotari consilierii locali la inceputul anului.
Sursa: Catalin Tineghe