![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
In conditiile in care Uniunea Europeana are nevoie de circa un milion de noi cercetatori pana in 2020, Comisia Europeana a lansat o campanie al carei scop este sa stimuleze interesul mai multor tinere pentru domeniul stiintific si sa convinga mai multe femei sa isi faca din cercetare o cariera. Prima parte a campaniei se va adresa adolescentelor din licee, sub sloganul „Science: it’s a girl thing”. Spotul de promovare a fost deja lansat si este unul… sexy, dupa cum l-a perceput lumea, in el imbinandu-se tinute provocatoare, tocuri si rujuri, dar si eprubete si formule complicate. Intr-o a doua etapa, scopul campaniei va fi sa incurajeze studentele sa se dedice unei cariere stiintifice.
Campania va repune in discutie stereotipuri legate de stiinta si le va demonstra tinerelor si femeilor in general ca acest domeniu poate fi placut si poate oferi numeroase oportunitati. De asemenea, va combate o serie de idei invechite legate de cariera unui om de stiinta si va ilustra legatura dintre activitatile actuale de cercetare si nevoile societatii, dupa cum au precizat initiatorii acesteia. Mai multe femei care lucreaza deja in domeniul cercetarii vor fi prezentate drept modele de urmat prin intermediul presei si al unor evenimente si ateliere speciale.
Campania se va derula in 2012 si 2013 in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, asta si in contextul in care femeile reprezinta peste jumatate din numarul studentilor din UE si 45% dintre persoanele care obtin doctorate, insa numai o treime din numarul cercetatorilor de cariera.
Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat ca ”aceasta campanie le va arata femeilor ca stiinta nu este domeniul exclusiv al barbatilor in varsta, cu halate albe”.
Campania se lanseaza in paralel cu programul Orizont 2020, propus de Comisia Europeana cu scopul de a creste finantarea UE pentru cercetare si inovare pentru perioada 2014-2020 la 80 de miliarde euro, comparativ cu fondurile de 55 de miliarde euro disponibile in cadrul actualei alocari bugetare pe sapte ani.
Sursa: Ioana Osan