Papagalii pot gasi hrana atat urmarind indiciile oferite de cercetatori cu privire la locatia acesteia, dar si in absenta acestor indicii, o abilitate care tine de inteligenta si era considerata ca fiind caracteristica doar oamenilor si celorlalte primate mari, conform unui nou studiu, transmite LiveScience.
In cadrul unui nou studiu, cercetatorii au testat inteligenta papagalilor africani gri scuturand atat cutii goale, cat si cutii in care se afla hrana, astfel incat pasarile sa poata auzi hrana lovindu-se de peretii cutiei. Pentru a ajunge la hrana, papagalii trebuiau sa inteleaga faptul ca lipsa oricarui zgomot insemna si absenta hranei. Aceasta abilitate cognitiva incepe sa fie manifesta la copiii abia in jurul varstei de 3 ani.
„Rezultatele studiului indica faptul ca papagalii africani gri au un anumit nivel de intelegere a cauzalitatii si se pot folosi de aceasta capacitate pentru a explora mediul,” a comentat .Christian Schloegl, cercetator la Universitatea din Viena.
In cadrul studiului, papagalii au fost pusi in fata a doua cutii opace, una dintre ele continand niste nuci, in timp ce cea de-a doua a fost lasata goala. Apoi, cercetatorii au scuturat ambele cutii, astfel incat papagalii sa poata auzi nucile din interiorul uneia dintre ele.
Papagalii au identificat de fiecare data cutia cu nuci, asociind zgomotul produs cu existenta hranei. Rezultatele acestui experiment au fost prezentate pe larg in ultimul numar al revistei Proceedings of the Royal Society B.
„Cea mai importanta concluzie este ca inteligenta superioara nu este unica in natura. Capacitati cognitive comparabile au evoluat de mai multe ori si la specii foarte diferite, asa cum ar fi primatele, pasarile sau delfinii”, a precizat Schloegl.
Sursa: Agerpres