Vezi VIDEO
Maramuresul se numara printre judetele cu cei mai multi someri din Romania. Chiar daca numarul persoanelor fara un loc de munca este in scadere comparativ cu luna august a anului trecut, datele Agentiei Judeteane pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) releva faptul ca situatia in regiune nu este tocmai imbucuratoare. Maramuresul se situeaza, practic, pe locul 7 in tara, cu o rata a somajului de 3.77%.
Specialistii AJOFM spun ca, fata de anul trecut, numarul somerilor aflati in evidentele institutiei s-a redus cu peste 600 de persoane. Scaderea e cauzata insa si de faptul ca foarte multe persoane ies din sistemul de plata a indemnizatiei de somaj, dar raman in continuare fara un loc de munca. Statisticile la nivel de judet indica si o crestere a numarului de angajari, dar, intr-o mare masura, aceasta a fost cauzata de fenomenul migratiei fortei de munca pe durata verii. „In ce priveste cheltuielile pentru masurile pasive, avem o scadere a cheltuielilor cu 323.407 lei, putem spune aici ca din totalul numarului de someri, fata de august 2012, la sfarsitul lunii august 2013 avem cu 650 de someri mai putin. In judetul Maramures, suntem pe locul 7 cu cea mai mica rata a somajului la nivel national, 5.03% este la nivel national si noi avem 3.77% si inregistram o scadere cu 0.10 puncte procentuale fata de luna trecuta”, a explicat directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Maramures, Oana Osanu.
La 31 august, peste 7.700 de persoane erau inregistrate fara un loc de munca, in Maramures. Autoritatile recunosc ca numarul real al somerilor este mult mai mare, deoarece AJOFM Maramures are in evidenta doar persoanele care sunt in cautarea unui loc de munca. „Noi gestionam persoanele care sunt in cautarea unui loc de munca, cei care doresc sa munceasca. Restul nu doresc sa munceasca, pentru ca nu se inregistreaza la noi. Nu putem sa ii obligam sa se inregistreze, sa solicite loc de munca, daca nu doresc. Probabil ca cei fara loc de munca sunt mult mai multi, sigur ca da, si atunci asta ar creste rata somajului”, a mai adaugat Oana Osanu.
Datele prezentate de AJOFM Maramures indica faptul ca cei mai multi someri au sub 25 de ani. Pe de alta parte, cele mai multe persoane fara un loc de munca provin din mediul urban si au studii profesionale. In lunile care urmeaza se asteapta noi cresteri ale ratei somajului in judet, avand in vedere ca se vor incheia contractele sezoniere de munca din domeniul constructiilor, din agricultura si silvicultura.
Sursa: Gabriela Kuhajda