![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Cu doua saptamani inainte de inceperea scolii, mai mult de jumatate din unitatile de invatamant maramuresene nu au autorizatii sanitare de functionare. Semnalul de alarma a fost tras astazi, 29 august, de catre conducerea Inspectoratului Scolar Judetean, care a recomandat primarilor sa faca demersuri pentru modernizarea spatiilor dedicate educatiei. Cele mai mari probleme sunt semnalate in privinta lipsei apei potabile si a grupurilor sanitare in incinta scolilor din mediul rural.
Pregatirile pentru anul scolar 2012-2013 au inceput inca o data cu stangul. Desi mai sunt doar cateva zile pana la inceperea cursurilor, foarte multe institutii de invatamant nu sunt pregatite pentru a-si primi elevii. Conform datelor prezentate azi, din cele 171 de scoli cu personalitate juridica, 40 nu au inca autorizatia sanitara de functionare, iar patru sunt in curs de autorizare. Situatia este si mai grava in cazul unitatilor arondate la scolilore cu personalitate juridica, pentru ca 75, din totalul de 155, sunt fara avizele Directiei de Sanatate Publica.
„Principalele probleme ale acestor structuri sunt legate de apa potabila sau de grupurile sanitare si aici e nevoie de sprijinul primariilor si al comunitatilor locale pentru a rezolva aceste probleme”, a declarat inspectorul scolar general, Ana Moldovan.
Avand in vedere statistica ingrijoratoare prezentata, prefectul Sorin Rednic a cerut, azi, mai multa implicare din partea autoritatilor locale. El s-a aratat revoltat de faptul ca in Maramures exista atat de multe scoli care au inca toaletele in curte si care le pun la dispozitie elevilor cate un lighean pe post de chiuveta.
„Mai avem un procent semnificativ de unitati scolare ce nu au autorizatii sanitare de functionare si nu cred ca e normal in anul de gratie al Domnului 2012 sa avem unitati scolare in care apa potabila sa fie un lux sau, in care conditiile igieinico-sanitare aferente unui grup social sa lipseasca. E responsabilitatea primariilor si a comuniatilor locale sa faca aceste lucruri pentru copiii pe care ii trimit la scoala”, a spus el in cadrul sedintei de Colegiu Prefectural.
Discutiile privind autorizarea sanitara a scolilor din judet s-au incheiat in coada de peste. Cei de la prefectura au recunoscut ca si in urma cu doua luni le-au cerut primarilor sa urgenteze reparatiile si investitiile necesare pentru ca anul scolar sa inceapa in cele mai bune conditii, dar ca rezultatrele au intarziat. La fel s-a intamplat si anii trecuti, numarul autorizatiilor obtinute de scoli fiind extrem de redus.
Sursa: Camelia Tocaci