![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Noile criterii impuse de catre administratia publica locala pentru alocarea locuintelor sociale din Baia Mare au schimbat radical proportia solicitantilor. Daca in anii precedenti cei mai multi dintre potentialii beneficiari erau fara studii si fara un loc de munca, regulamentul actual acorda un punctaj mai generos tinerilor angajati si intelectualilor care au au nevoie de un acoperis de-asupra capului.
O analiza la sange a cererilor depuse pentru solicitarea unei locuinte sociale a fost efectuata incepand cu luna februarie de catre angajatii Primariei Baia Mare, care au avut sarcina de a recalcula punctajlele, conform noilor criterii stabilite in urma unei hotarari de Consiliu Local. Potrivit reprezentantilor Serviciului de Fond Locativ, la aceasta ora baimarenii care au luptat pentru a avea studii sau un loc de munca stabil au sanse mai mari pentru a primi unul dintre apartamentele sau garsionierele cu chirie redusa.
Concret, daca pana anul trecut asistatii social care aveau venituri zero si foarte multi copii beneficiau de punctaj maxim pentru o locuinta sociala, acum, administratia locala pune accentul pe tinerii care au studii si un loc de munca stabil, astfel incat sa existe un echilibru intre cele doua categorii.
„Comparativ cu ce a fost inainte, cetatenii fara scoli si fara venit, daca inainte erau intre primii 400-500, cu un procent de aproximativ 75-80%, acum, acestia se regasesc, pe cele 182 de pozitii, doar i in procent de aproximativ 20-25%”, a explicat seful Serviciului Fond Locativ din cadrul Primariei Baia Mare, Gheorghe Fotonea.
Conform deciziilor luate la nivelul Consiliului Local, intr-o prima etapa – pana la data de 30 iunie -, toti cei aproximativ 1.300 de cetateni inregistrati cu solicitari pentru repartizarea locuintelor sociale aveau obligatia sa isi reactualizeze punctajele, conform noilor criterii. Numai jumatate dintre acestia au trecut insa pe la Fondul Locativ pentru a se interesa cu privire la noile modificari si la actele cu care trebuie sa se prezinte si doar 182 si-au reactualizat efectiv cererile. Primarul Catalin Chereches se arata multumit de faptul ca noile criterii si-au dovedit eficienta si ca, in situatia actuala, si alta categorie de persoane are sansa sa primeasca locuinte sociale.
„Am dorit foarte mult sa modificam criteriile, pentru ca oameni seriosi, oameni care au studii, oameni care intradevar au venituri minime, insa au totusi venituri, nu aveau niciodata acces la locuintele sociale. Criteriile care am stiut ca vor face diferenta – dar am si observat ca s-a intamplat acest lucru in urma analizei facute -, sunt in primul rand varsta, veniturile, educatia profesionala si existenta unui loc de munca”, a declarat primarul Catalin Chereches.
Reprezentantii Serviciului de Fond Locativ din cadrul Primariei Baia Mare arata ca, in prezent, gradul de ocupare al locuintelor sociale din Baia Mare este peste 90%, insa, ca urmare a demersurilor facute de catre administratia publica locala pentru trimiterea in instanta a rau-planticilor, in ideea obtinerii unor sentinte de evacuare, aproximativ 50 de locuinte ar urma sa fie eliberate si ocupate, in functie de punctajul obtinut, de catre solicitantii aflati pe lista de asteptare.
Sursa: Anca Popescu Glodan