Vezi VIDEO
Traditiile trebuie sa isi recapete insemnatatea de altadata, iar pentru bunastarea prezentului trebuie sa cunoastem trecutul. De la aceasta idee au pornit chechisenii, care au organizat o sezatoare in seara zilei de ieri, 9 decembrie. Si pentru ca e Postul Craciunului, de la eveniment nu puteau lipsi colindele. Totul s-a derulat in cadrul unui spectacol inedit, pe scena Caminului Cultural din Chechis.
Asociatia “Daruind, vei dobandi”, alaturi de scoala din Chechis au pregatit localnicilor o surpriza de Craciun. Ei au organizat un spectacol prin care si-au propus sa le arate mai ales tinerilor de astazi cum se pregateau odinioara batranii si copiii pentru sfanta sarbatoare a Nasterii Domnului.
“In aceasta seara dorim sa facem o avanpremiera la marea sarbatoare a Craciunului, care este una a bucuriei, se petrece in familie. Vrem sa aratam ca praznicul nu inseamna doar goana dupa cadouri in supermarketuri sau belsugul de bucate pe masa, ci bucuria din suflet a fiecarui om”, a spus Mariana Manea, profesorul coordonator al actiunii.
Scena sezatorii, interpretata de elevii Scolii din Chechis, a smuls ropote de aplauze in randul celor aproximativ 300 de spectatori. Copile imbracate in port traditional au aratat cum se torcea, tesea si se cosea mai demult pentru zestre la sezatori si cum se pregateau tinerele sa mearga la colindat. Publicul a fost apoi incantat de mai multe coruri din Chechis si localitatile vecine, care le-au cantat cele mai frumoase colinde.
Intentia asociatiei si a autoritatilor locale a fost de a sublinia importanta traditiilor si de a le promova nu doar prin vorbe. Comunitatea locala spera ca mestesugul olaritului, spre exemplu, sa nu moara odata cu ultimii artizani.
“Eu sunt olar de meserie. Intentionam sa infiintam un cerc de olarit, eu sa le dau lectii copiilor. Sunt din 1959 artist, am facut Scoala Populara de Arta de la un mare maestru”, a spus Ioan Les, mester olar.
Locuitorii din Chechis spun ca obiceiurile populare ar trebui sa fie prezente mai mult in viata comunitatii.
“E foarte frumos. Toate obiceiurile imi plac, toate-s frumoase. Traditiile sunt respectate, dar ar trebui sa fie si mai respectate”, a fost de parere Sofia Bob, localnica din Chechis. “E foarte frumos. Imi plac toate obiceiurile care sunt folosite la sate. Cateodata traditiile sunt respectate, alteori nu, ganditi-va ca e mai greu, sunt copiii plecati la oras”, a adaugat Sofica Zetea din aceeasi localitate.
Dorinta organizatorilor este de a repeta evenimente de acest gen, pentru ca maramuresenii sa nu uite niciodata obiceiurile strabune.
Sursa: Catalin Tineghe