Teatrul Municipal din Baia Mare prezinta sambata, 30 noiembrie, de la ora 18:00, o noua premiera a stagiunii curente, „Cazul Pintea Viteazul”, pe un scenariu si in regia lui Gavriil Pinte. Unul dintre protagonistii montarii este si Grigore Lese, care colaboreaza pentru prima data cu teatrul baimarean. Din distributie mai fac parte Liviu Topuzu, Ruxandra Lazarescu, Claudiu Pintican, Stefan Mura, Mircea Gligor, Vali V. Popescu, Loredana Maghear, Adrian Pop si Raul Conicica. Scenografia este semnata de Roxana Ionescu.
Noul proiect al teatrului baimarean a fost detaliat miercuri dupa-amiaza, intr-o conferinta de presa. Managerul Teatrului Municipal, Claudiu Pintican, a vorbit despre semnificatia noii productii, care e integrata intr-un plan mai amplu al teatrului de valorizare a traditiilor regionale, multumind totodata artistilor invitati. „Cazul Pintea Viteazul” comemoreaza 310 ani de la moartea unuia dintre eroii legendari ai Maramuresului, fara a se dori a fi o restituire istorica.
„Nu o sa vedeti un spectacol despre personajul istoric. Eu nu fac teatru documentar, nici ilustrativ. M-a interesat mai mult faptul ca secole de-a randul, aici, oamenii au avut nevoie de Pintea ca model. Am fost interesat de felul in care s-a fabulat despre Pintea”, a precizat regizorul Gavriil Pinte, trecand in revista intreaga mitologie populara despre faimosul haiduc maramuresean.
”Scenariul foloseste aceste rezerve ale imaginarului, dar tine seama si de sensibilitatea spectatorului de astazi”, a punctat Pinte, afirmand totodata ca nu avem de-a face cu un spectacol idilic sau ”pasunist”.
Acest punct de vedere a fost intarit si de Grigore Lese, prezent si el la conferinta de presa a Teatrului Municipal. ”Nu iubesc idilismele, contemplarea si folclorul asa-zis ancestral, daca nu e asa. Acest spectacol va fi cel mai bun din istoria Teatrului Municipal din Baia Mare, va fi un reper”, a spus Grigore Lese, exprimandu-si increderea ca productia baimareana se va juca si in alte orase ale tarii, ori in strainatate.
Lese a facut si o pledoarie pasionata pentru ”regandirea conceptului de folclor in Maramures” si a vorbit si despre identitatea acestui spatiu cultural in plan international.
Prezenta lui Grigore Lese in aceasta productie teatrala a fost salutata si de primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, care care s-a referit la ”un fel de simbolica intoarcere acasa” a lui Lese prin acest rol. Primarul a opinat de asemenea ca acest spectacol poate fi punctul de plecare al unei colaborari de durata si ca va fi un punct de referinta in cultura regionala.
Despre o „integrala a miturilor romanesti” a vorbit si prof. dr. Teodor Ardelean, presedintele Comisiei de Cultura a Consiliului Municipal, el dezvaluind totodata faptul ca Grigore Lese va fi sarbatorit la inceputul anului viitor la Baia Mare, cu prilejul implinirii a 60 de ani.
Sursa: Teatrul Municipal Baia Mare