In jur de 150 de persoane cu dizabilitati de vedere din Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Arad si Bistrita Nasaud au avut ocazia astazi, 15 octombrie, sa cunoasca istoria judetului prin pipaire. Macheta Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie din Baia Mare, cea a Centrului Istoric, dar si cea a sigiliul Baii Mari si alte obiecte de patrimoniu vechi de sute de ani le-au fost puse la dispozitie. Expozitia s-a desfasurat pentru a marca “Ziua Bastonului Alb”, iar pe langa aceasta persoanele cu probleme de vedere au avut in program si o vizita in Tara Lapusului.
Cea de-a doua editie a „Zilei Internationale a Persoanelor Lipsite de Vedere” a debutat astazi, 15 octombrie, la Liceul de Arta din Baia Mare. Dupa ce au aflat ce li s-a pregatit pentru a marca „Ziua Bastonului Alb”, persoanele cu deficiente de vedere au primit cadou un trio muzical, din partea Liceului de Arta, in sala de Auditie Muzicala.
„Acesti oameni care nu au alta posibilitate de a vizita acest muzeu o pot face prin pipaire. Pentru ca simtul pipaitului este foaret dezvoltat si cu ajutorul acestui proiect, pot vedea in miniatura muzeul si isi dau seama felul in care arata acest muzeu”, a spus profesoara Rozalia Maxim, presedinta Asociatiei Nevazatorilor.
Organizatorii isi doresc ca la fiecare editie sa adune piese noi pentru a putea pune la punct o sectie pentru nevazatori permanenta.
„Cea de-a doua editie este diferita de prima, pentru ca fiecare bucurie a atingerii trebuie sa fie diferita. Am realizat o macheta a Muzeului de Istorie si Arheologie Baia Mare si avem si macheta Centrului Istoric Baia Mare, la care am adaugat si alte replici – si sigiliul orasului Baia Mare de acum 500 de ani si sigiliul orasului Baia Sprie de acum 400 ani, precum si palosului orasului care este o piesa veche de 300 ani”, a precizat muzeograful Rodica Silvia Pop, din cadrul Muzeului de Istorie si Arheologie Maramures.
Pe langa surprizele destinate pentru persoanele cu probleme de vedere si insotitorilor acestora, organizatorii au pregatit si un experiment pentru vizitatori. Acestia au fost legati la ochi pentru a experimenta conditia unui nevazator.
„Am fost si anul trecut si a fost o buna organizare. Mi-a placut felul in care s-au comportat cu noi si faptul ca am fost la manastiri la Barsana si la Ocna Sugatag si a fost foarte placut. Cine poate sa vada cat de cat e foarte impresionant”, a spus Heres Veronica, care a venit de la Sighetu Marmatiei.
Vernisajul face parte din proiectul intitulat sugestiv „Muzeu fara bariere, bucuria atingerii”, proiect cofinantat de Administratia Fondului Cultural National.
Sursa: Adina Timis