![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
21 de pacienti, toti adusi in stare grava, prezentand arsuri pe cea mai mare parte a corpului au fost adusi in Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Municipal Sighetu Marmatiei, dupa ce au fost implicati in doua explozii petrecute intr-un imobil de pe strada Corneliu Coposu. Totul se intampla pe 19 februarie 2012, zi care le-a ramas intiparita in minte si suflet nu doar victimelor din cele doua deflagratii, ci si personalului medical care a intervenit la acea vreme pentru a le salva.
De o intreaga armata de medici si asistenti a fost nevoie pentru ca toate victimele exploziilor sa primeasca primul ajutor si ingrijiri medicale. In ciuda deficitului de personal cu care se confrunta toate unitatile medicale din Maramures, pentru salvarea victimelor au intervenit aproape toti medicii si asistentii Spitalului din Sighetu Marmatiei, precum si medici impreuna cu asistenti din serviciile SMURD si Ambulanta din Baia Mare, Viseu si Borsa. Sprijin au primit in scurt timp medicii maramureseni de la Raed Arafat, Ministrul Sanatatii la acea vreme, care a trimis pe Aeroportul din Baia Mare doua aeronave militare care au preluat victimele si le-au transportat la Spitalul de Arsi din Bucuresti, precum si Spitalul Floreasca. Pana sa ajunga insa la spitalele din capitala, victimele au fost ingrijite la unitatea medicala din Sighet. Acolo, imaginile vazute de medici si asistenti pareau desprinse dintr-un film de groaza.
“In clipa cand am ajuns in urgenta era ca un teatru de razboi. Nu mi-am recunoscut prietenii. Intre victimele exploziei am avut patru prieteni pe care efectiv nu i-am putut deosebi, fiind cu arsuri faciale, fara pilozitate la nivel facial, cu arsuri la nivelul membrelor. Eu sunt batran, trecut prin multe si fiind in urgenta sunt foarte greu de impresionat. Dar ceea ce m-a impresionat cu adevarat au fost fetele oamenilor. Toti erau identici, facusera eden facial, aveau fetele umflate, toti erau la fel ”, a declarat Gelu Moys, medic UPU la Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei.
Conducerea unitatii medicale sustine ca desi tragedia s-a produs intr-o zi de duminica si farmacia spitalului era inchisa iar mare parte din personalul medical nu era de serviciu, s-au facut eforturi si au fost chemati oameni de acasa si au fost utilizate cantitati foarte mari de instrumente medicale.
“S-au consumat resurse impresionante pentru o astfel de situatie. Era weekend, pentru asta s-au consumat materiale sanitare de tip materiale perfuzabile, antibiotice, solutii dezinfectante, fese, pansamente preluate din celelalte sectii de profil din spital si pe urma s-au completat din farmacia spitalului si din magazine”, a declarat Ovidiu Godja, director medical Spitalul Municipal din Sighetu Marmatiei. Potrivit medicilor, cartile de specialitate arata ca rata de supravietuire in cazul unei explozii in spatiu inchis este de 30-40%. In cazul exploziilor de la Sighetu Marmatiei, din fericire, rata de supravietuire a fost de 92%, in ciuda faptului ca arsurile victimelor din prima explozie au fost in procent de 40-60% din suprafata corporala, in vreme ce victimele celei de-a doua deflagratii au fost afectate, in medie, pe 65% din suprafata corporala. Succesul medicilor, care au reusit sa salveze 20 de persoane, din totalul de 21, singurul decedat fiind directorul de atunci al Berg Sistem Gaz, Silviu Comanici, s-a datorat atat profesionalismului lor cat si unui concurs fast de imprejurari.
“Intamplarea fericita a fost sa primim, prin ajutoare, folii de arsi. Noi la momentul respectiv am avut mai multe folii de arsi decat in toate spitalele din tara. Au fost prezenti toti colegii de pe celelalte sectii, au venit din zilele libere toti medicii, au venit ortopezi, chirurgi, anestezisti, astfel incat fiecare bolnav a avut ocazia sa aiba medicul personal si cel putin trei asistenti” ”, a declarat Gelu Moys, medic UPU la Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei. O actiune fara precedent privind ampla mobilizare a cadrelor medicale a fost pentru toti angajatii spitalelor din Maramures, care au intervenit prompt pentru a salva victimele exploziilor. Unul dintre medicii care a contribuit la acesta actiune a marturisit ca a fost dificil in acele momente sa fie asigurat atat sprijinul pentru persoanele ranite, cat si pentru celelalte cazuri medicale, din Baia Mare si Sighetu Marmatiei, unde trebuia asigurata garda.
“A fost o mobilizare din parte tuturor serviciilor implicate, nu doar din partea UPU-SMURD, ci si din partea ambulantei si a Spitalului Sighet. Cu toate ca am venit cu 13 masini si 4 medici, atat Sighetul, cat si Baia Mare a avut in continuu si medic si masina de ambulanta. Deci am reusit sa acoperim toata aria, dar asta doar chemand oamenii de acasa”, a declarat Dan Roman, seful UPU din cadrul Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare.
Medicii implicati in toata desfasurarea de forte sunt multumiti de faptul ca, la un an de la producerea celor doua explozii majoritatea victimelor s-au refacut, iar o parte dintre acestea au revenit la activitatile pe care le aveau si inainte de tragedie. Luni, 25 februarie, eMaramures va continua seria dezvaluirilor, prezentand care sunt, in opinia procurorilor, cauzele care au dus la producerea deflagratiilor.
Citeste si:
- SPECIAL eMM.ro – REMEMBER – Marturii cutremuratoare ale supravietuitorilor, la un an de la exploziile de gaz din Sighetu Marmatiei (GALERIE VIDEO)
- SPECIAL eMM.ro – REMEMBER – Amintiri din infernul celei de-a doua explozii din Sighetu Marmatiei (VIDEO)
Sursa: Anca Popescu Glodan