Alianta PSD – UNPR ocupa prima pozitie in topul optiunilor de vot pentru alegerile europarlamentare, urmata de PNL si PDL, iar calitatile pe care romanii le considera cele mai importante pentru un eurodeputat sunt cunoasterea limbilor straine, studiile si experienta politica, potrivit unui sondaj realizat de Inscop Research.
Alianta formata din PSD si UNPR ar obtine 37,1% dintre voturile exprimate la alegerile europarlamentare, conform sondajului amintit, PNL — 20,1%, PDL — 17,5%, UDMR — 4,7% si PP-DD — 4,6% din intentiile de vot.
Intrebati daca in viziunea lor USL ar trebui sa candideze pe liste comune la alegerile europene sau separat, 42,5% dintre romani cred ca PSD si PNL ar trebui sa candideze separat, in timp ce 28,7% dintre romani prefera varianta listei comune. 28,8% dintre respondenti nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.
Potrivit sondajului Inscop Research, cele mai importante calitati pe care trebuie sa le aiba europarlamentarii sunt: cunoasterea unor limbi straine (93,7% considera acest lucru important si foarte important), sa aiba studii potrivite (92,4%) si sa aiba experienta politica (86,5% cred ca acest lucru este important si foarte important).
Pentru 67,1% dintre respondenti este important si foarte important ca viitorii europarlamentari sa fie cunoscuti in Europa, in timp ce 44,4% considera ca este important si foarte important ca europarlamentarii sa fie noi in politica.
La alegerile pentru Parlamentul Romaniei, 56,3% dintre cei care au raspuns sondajului au spus ca ar vota cu USL, 17,7% cu PDL, 5,1% cu PP-DD. Sub pragul parlamentar de 5% s-ar clasa UDMR, cu 4,7% din voturi, Forta Civica — 4,5%, PMP cu 4,4%, PRM cu 4% si PNtCD cu 2,2%. 21,7% din totalul populatiei chestionate declara ca nu s-a hotarat daca va merge la vot, in timp ce 9,3% declara ca nu ar merge la vot.
Sondajul a fost realizat de Inscop Research la comanda cotidianului „Adevarul” in perioada 16 — 21 ianuarie. Volumul esantionului a fost de 1.054 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ą 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.
Sursa: Agerpres