Romanii vor, in proportie de 88,5%, acces la medicamente si tratamente de ultima generatie, releva un sondaj efectuat de IMAS Marketing si Sondaje, dat publicitatii astazi, 1 octombrie. Mai mult decat atat, conform aceleiasi cercetari de piata, peste jumatate dintre cei intervievati – 56,9% – ar fi de acord sa plateasca pretul integral al unor medicamente ieftine in schimbul compensarii unor medicamente scumpe.
“Sondajul scoate in evidenta faptul ca oamenii isi doresc sa poata beneficia de medicamente de ultima generatie si chiar sa plateasca in plus la sanatate, daca in felul acesta ar creste accesul la aceste medicamente. Din pacate, in Romania, lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizata din 2008. In Marea Britanie si Germania, de exemplu, pacientilor li se ofera acces imediat la tratamentele de ultima generatie. In alte state europene, perioada de asteptare variaza de la 88 la 392 de zile. In acest moment, romanii sunt ultimii in clasamentul european al accesului la medicamente inovatoare, cu peste cinci ani de asteptare, speranta de viata a romanilor fiind cea mai mica din Europa, cu peste sase ani mai mica decat media din Uniunea Europeana”, sustine Almin Adzovic, presedintele Local American Working Group (LAWG), beneficiarul sondajului.
In ceea ce priveste tipul de medicamente cu care s-ar trata, 45,4% dintre romani ar prefera sa cumpere medicamente originale (inovatoare, pentru care nu exista echivalent terapeutic, protejate de brevet) si doar 17% opteaza pentru medicamente generice (echivalente terapeutice ale medicamentelor originale, ale caror brevete au expirat).
“Cercetarea desfasurata de IMAS pentru LAWG ne arata inca o data ca ingrijirea sanatatii se gaseste pe primul loc al agendei individuale a publicului roman. Pe masura ce creste gradul de informare, creste si nivelul de aspiratii in privinta serviciilor si produselor medicale. Optiunea fundamentala a publicului roman este pentru produse de calitate, inovative, la nivel european. Romanii fac sacrificii pentru ingrijirea sanatatii si cer decidentilor sa le respecte optiunile”, a aratat Alin Teodorescu, director general IMAS.
Sondajul de opinie a fost realizat in luna august, de IMAS, la cererea LAWG, la nivel national, pe un esantion de 1.036 de respondenti, avand o marja de eroare de 3%.
Sursa: Agerpres