![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Starea tehnica si functionala a cladirilor din cadrul complexului artistic Colonia Pictorilor a fost verificata astazi, 11 septembrie, de catre o comisie a Primariei Baia Mare. La controlul efectuat a participat primarul Catalin Chereches, reprezentantii Uniunii Artistilor Plastici Baia Mare, dar au fost invitati si reprezentantii mass-media. La sfarsitul vizitei de lucru efectuate, concluziile au fost clare. Daca nu se va interveni urgent, imobilele risca sa se prabuseasca.
Igrasie, mizerie, fisuri in pereti, tavane crapate si lipsa fundatiei sunt doar cateva dintre problemele cladirilor din cadrul Coloniei Pictorilor din Baia Mare. Controlul de astazi a fost dispus de catre primarul Catalin Chereches, care a dorit sa vada situatia exacta a acestor constructii.
„Avand in vedere ca sunt cladirile municipiului Baia Mare si patrimoniul municipiului Baia Mare, cred ca este normal sa facem o inventariere a acestor spatii, la modul in care ele au fost intretinute de-a lungul timpului, a starii in care ele se afla. Am adus colegii mei din primarie care ne vor face un raport in acest sens, a venit si structuristul, cel care a evaluat din punct de vedere al structurilor aceste cladiri. Unele dintre ele sunt in pericol de a se prabusi“, a spus Catalin Chereches.
Prima cladire in care s-a intrat e actuala galerie expozitionala a Coloniei. Majoritatea problemelor existente au putut fi observate cu ochiul liber. Temperatura din sala era mult mai scazuta decat cea de afara, ceea ce dauneaza lucrarilor de arta, iar din cauza gaurilor din tavan apa curge in incinta galeriei. Aceasta cladire este una dintre cele care au nevoie urgenta de reabilitare.
„Avem in vedere si spatiu expozitional, pentru ca, daca ne referim la utilizarea acestui spatiu, noi nu putem sa-l folosim asa cum trebuie tot timpul anului, pentru ca din noiembrie pana in aprilie e mult mai frig decat afara. Totodata, simezele nu pot sa fie folosite in mod corespunzator, pentru ca atarnam efectiv lucrarile pe carlige. Sistemul de iluminare nu este cel potrivit“, a aratat presedintele Uniunii Artistilor Plastici Baia Mare, Laura Ghinea.
Subliniind ca nu este dispus sa lase la voia intamplarii soarta acestei colonii, edilul Catalin Chereches a mai spus ca interesele altor persoane nu vor trece in fata nevoilor comunitatii. „Nu sunt de acord cu mentalitatea unora: «Dupa noi potopul. Daca murim noi sa moara tot dupa noi». Daca au creat in viata asta ceva, sa lase lucrurile sa continue, sa curga. Nu cred ca lucrurile trebuie blocate, asa ca decizia noastra este clara: sa mergem inainte, sa facem o treaba frumoasa aici. Nu imi permit sa pierdem 3-4 milioane de euro pentru municipiul Baia Mare si pentru ceea ce inseamna Colonia Pictorilor doar pentru anumite interese – nici macar personale, poate chiar de grup, interese de natura economica. Vreau sa mentionez si sa remarc, pentru ca unii sa nu creada ca nu mi-am dat seama de acest lucru si de o anumita doza de perversitate, nu vreau sa ajungem in situatia in care vor unii sa ajungem, ca acest perimetru sa aiba cladirile atat de depreciate incat sa nu se mai poata face nimic cu ele si sa se ajunga peste 10-15 ani sa dam alta destinatie acestui spatiu. Intr-un mod absolut clar, sfant, aici ramane Colonia Pictorilor“, a mai punctat primarul Chereches.
Considerand proiectul de reabilitare a zonei drept o necesitate si fiind interesat de salvarea Coloniei Pictorilor, unul dintre artistii care a deschis cu placere usa reprezentantilor autoritatii locale a fost maestrul Nicolae Suciu. Acesta a aratat ca imbratiseaza ideea promovata de municipalitate si de conducerea UAP Baia Mare, spunand chiar ca lucrarile trebuie sa demareze cat mai repede.
„Problema a fost ca nu eram titulari ai spatiului, nu aveam actul de proprietate. Acum, acest lucru nu mai este un impediment. Eu cred ca nu are rost sa ne cantonam, nici nu stiu in ce de fapt. Traim intr-o promiscuitate, ca de fapt asta este. In momentul in care noi ne cocolosim si de fiecare data suntem reticenti la tot ceea ce inseamna un lucru trainic facut. Dorinta asta de a improviza si de a carpi nu stiu daca mai este de actualitate“, a spus pictorul.
Un alt artist important al Baii Mari este fara doar si poate Valentin Muste. Spunand ca isi cere iertare pentru faptul ca nu a putut participa la prezentarea proiectului de fezabilitate, acesta a aratat ca este datoria municipalitatii sa intervina in forta.
„Are obligatia morala si primarul si presedinta (n.r. UAP) sa restaureze aceste spatii care sunt in paragina si, fiind patrimoniu, nu au voie sa se degradeze. Timpul e cel care le-a supus degradarii si acum trebuie intervenit. Nu putem cere parerea fiecaruia dintre noi, ca atunci niciodata nu vom putea ajunge la un numitor comun“, a spus pictorul.
Unul dintre invitatii la actiunea de astazi a fost chiar inginerul structurist care a verificat fiecare cladire in parte pe parcursul realizarii studiului de fezabilitate. Gelu Zaharia a aratat ca timpul este principalul vinovat pentru starea in care s-a ajuns si ca interventia de acum este absolut vitala pentru viitorul coloniei.
„Timpul a trecut, timpul lucreaza si s-a ajuns aici, in conditiile in care vedeti. Chiar daca sunt incaperi care sa zicem ca aparent arata bine, pentru ca si ele au suferit retusari in decursul timpului, exploatarea lor este dificila. Ele nu se vor prabusi de azi pe maine, dar este momentul unei interventii hotarate. Fiecare artist a intervenit si si-a mai rezolvat problema, dar o decizie generala n-a fost luata niciodata. Trebuie luata si trebuia luata de mai demult. Era poate mai usor. Trebuie intervenit!“, a punctat inginerul.
Gheorghe Fotonea, seful Serviciului Spatiu Locativ din cadrul Primarie Baia Mare, este cel care a condus comisia de verificare de astazi. „Concluzia este clara, mai ales prima cladire vizitata (C1), cea mai veche, este intr-o stare total necorespunzatoare de functiune. Exista pericolul de a se prabusi si de a se autodemola de indata. Daca iarna asta va fi o zapada mare, urmata de incalzire, poate pica oricand acoperisul. Concluzia per total este clara. Aceste cladiri este obligatoriu a fi reabilitate, consolidate, modernizate“, a explicat Fotonea.
In urma verificarilor, primarul Catalin Chereches a aratat ca proiectul de reabilitare a zonei va fi pus in practica si ca, pe viitor, Colonia Pictorilor va deveni o adevarata mandrie pentru Baia Mare. El a vrut sa traga insa si un semnal de alarma.
„Vreau sa va spun urmatorul lucru – si aici va fi o chestiune dureroasa pentru unii, fericita pentru altii. Aceste ateliere nu sunt date pe viata. Sunt ateliere date pentru performanta, date pentru talent si date pentru recunoasterea unora sau altora dintre artisti. Decizia pe care o vom lua, si cred ca nimeni nu poate sa o conteste, va fi sa adunam si sa invitam intr-o comisie pe toti marii critici de arta din Romania, sa-i invitam pe toti artistii plastici baimareni sa faca solicitari pentru spatiile viitoare si, in baza unei evaluari foarte clare a fiecarui artist, sa se acorde aceste spatii. Spatiile astea nu se dau nici mostenire, nu se vand. Spatiile acestea sunt pentru cei care creeaza si pentru cei care merita. In functie de ceea ce o astfel de comisie ne va spune, cred ca e normal sa se si ofere spatiile“, a incheiat edilul.
Sursa: Cosmin Carp