Vezi VIDEO
Au ramas mai putin de doua luni pana in momentul in care retetele electronice pentru eliberarea medicamentelor vor inlocui complet prescriptiile scrise cu mana de medici iar sistemul online lansat de Ministerul Sanatatii pentru gestiunea acestor documente continua sa dea foarte multe erori. Numerosi farmacisti din Maramures se plang ca, adesea, sunt obligati sa isi tina clientii in asteptare, la tejghea, din cauza problemelor care apar la citirea datelor. In plus, exista temerea ca numarul erorilor va creste direct proportional cu cel al retetelor eliberate in sistem electronic.
Farmacistii baimareni care utilizeaza frecvent retetele electronice spun ca serverul e cel care creeaza sincope la eliberarea medicamentelor. Potrivit lor, sunt momente in care descarcarea datelor merge ca la carte, insa sunt si zile cand intarzierile care apar presupun un timp de asteptare de cateva zeci de minute pentru bolnavii veniti sa isi ridice tratamentele. Unii au relatat ca au existat si cazuri in care pur si simplu nu au putut folosi retetele electronice si au fost nevoiti sa isi refuze clientii.
„Sunt probleme, pentru ca de multe ori nu merge serverul central si atunci trebuie sa stai. Am patit cu retete la care se sta cate 20-30 de minute pentru ca nu merge serverul central. Unde mai pui ca pacientul e nerabdator. Poate a asteptat si la medic tot atata! De multe ori suntem blocati si nu mai putem elibera reteta. In mod normal, o reteta electronica se elibereaza in 3, maximum 5 minute”, a declarat Margareta Kosa, sef farmacie.
Dupa data de 1 ianuarie, cand retetele electronice vor fi obligatorii, sunt posibile noi erori in sistemul online, cred unii farmacisti. Probleme sunt asteptate si in mediul rural, unde accesul la un internet de calitate e mai dificil.
Reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) cred insa ca se vor gasi solutii potrivite pe parcurs, astfel incat eliberarea medicamentelor sa poata fi facuta in bune conditii. Ei au precizat, pentru eMaramures, ca toate farmaciile cu care institutia are contract folosesc in prezent sistemul de prescriptii online, dar ca sunt in continuare multi medici de familie care prefera sa le inmaneze pacientilor retete traditionale.
„In acest moment avem in relatie contractuala 144 de unitati farmaceutice, dintre care 90 activeaza in Baia Mare – si aici ma refer si la zona arondata Baii Mari. Toate unitatile farmaceutice elibereaza aceste retete online, cu precizarea ca unele functioneaza si folosesc atat partea online, cat si suportul de hartie”, a declarat purtatorul de cuvant Claudia Ganea.
Medicii care elibereaza retete electronice primesc intre 100 si 50 de lei pe luna drept stimul din partea statului. „Este foarte importanta aceasta reteta electronica. De ce? Pentru ca noi, in acest moment, ne pregatim pentru faza de implementare a cardului national. Este o veste buna pentru asiguratii nostrii. Chiar in cursul saptamanii viitoare, avem trei reprezentanti din partea CJAS Maramures – unul din partea segmentului medicina primara, unul de la IT si unul de pe segmentul de relatie cu asiguratii -, care se vor deplasa la un curs la Brasov, tocmai in vederea implementarii cardului national”, a mai explicat Claudia Ganea.
Reteta electronica a fost introdusa in Romania incepand din aceasta vara. Potrivit raportarilor facute la centru, pe final de iulie, aproximativ 21% dintre farmaciile care au contract cu CJAS Maramures utilizau aceasta metoda moderna de prescriere a medicamentelor iar, la mijlocul lui octombrie, se estima ca doar 17% din volumul total de retete eliberate in judet in ultimele patru luni sunt in sistem electronic.
Sursa: Anca Popescu Glodan