Vezi VIDEO
Protestul postasilor, care ar fi trebuit sa aiba loc astazi, 7 septembrie, in Bucuresti a fost anulat. Miscarea de strada a fost considerata inoportuna de sindicalisti, dupa ce s-a ajuns la un acord cu conducerea companiei si cu guvernantii in privinta salariilor, dar si legat de reducerile de personal. Chiar daca liderii angajatilor au fost imbunati, in urmatoarea perioada, Posta Romana va trebui sa treaca printr-un amplu proces de reorganizare deoarece pierderile companiei sunt de ordinul milioanelor de euro pe an.
Liderul de la centru al Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, care a fost la finalul acestei saptamani in Baia Mare, a relatat ca dupa discutiile avute cu reprezentanti din cadrul Postei Romane si cu cei ai ministerului de profil, decizia a fost ca protestul de amploare sa fie amanat tocmai pentru vara anului viitor. El a aratat ca s-a acceptat suspendarea conflictului de munca doar dupa ce s-au primit asigurari ca nu vor mai fi incalcate drepturile angajatilor.
„Amanarea vad ca e pe o perioada destul de lunga de timp, pana in vara anului viitor. Asta, in contextul in care ministerul si administratia companiei s-au angajat sa nu mai recurga la taieri de drepturi salariale si sa nu umble abuziv la disponibilizari de personal”, a precizat presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin.
Liderul de la Bucuresti a reprosat faptul Posta Romana se afla intr-o situatie foarte grea si a dat vina atat pe managementul defectuos, cat si pe factorul politic. O reorganizare a companiei nationale este vitala deoarece in momentul de fata intreaga societate se afla in picaj, potrivit liderului BNS.
„Am ajuns in momentul de fata cu o companie care a fost populata excesiv de clienti politici, un numar important de salariati care au intrat in companie pe criterii politice si care nu au nicio treaba cu posta si cu serviciile postale si care aproape ca nu fac nimic in companie, doar consuma din resurse. Am ramas cu categorii importante de lucratori, de exemplu factorii postali, care sunt super sufocati de activitatea pe care o au”, a conchis Dumitru Costin.
Dupa ce, in anul 2010, Posta Romana a inregistrat o pierdere de 28 milioane euro, la finalul lui 2011 conducerea a raportat o pierdere de alte 4,3 milioane. In aceste conditii, Fondul Monetar International a cerut Guvernului sa vanda cel putin 20% din actiunile companiei nationale si sa inceapa concedierile colective.
Sursa: Andrei Gherghel, Camelia Tocaci