![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Liceenii din clasele a XI-a si a XII-a sustin, in aceasta saptamana, simularea examenului de Bacalaureat, cu scopul de a-si verifica notiunile acumulate pana in acest moment. Evaluarea elevilor se desfasoara dupa toate rigorile Bacalaureatului, incepand de la intrarea liceenilor in sali si pana la predarea foilor de examen. Tocmai din aceasta cauza, un elev maramuresean a fost scos din examen si nu va mai putea sustine celelalte probe ale simularii.
Daca acum doua saptamani elevii din clasele a VIII-a au trecut printr-o simulare a Evaluarii Nationale, in aceasta saptamana a venit randul elevilor din clasele a XII-a sa isi testeze cunostintele inainte de examenul de Bacalaureat. Pentru prima data in acest an si elevii din clasele a XI-a trec prin aceasta simulare, organizata cu scopul de a-i obisnui pe tineri cu strictetea examenului „maturitatii”.
„A fost foarte usor, nu ne asteptam sa fie chiar asa, ne asteptam la ceva mai greu, fiind clasa a XI-a, dar ne-am descurcat toti, a fost usor. Mi se pare o idee buna, deoarece ne putem obisnui cu atmosfera de la Bacalaureat, putem sti mai multe lucruri, avem sansa sa invatam mai mult, sa vedem unde nu am facut bine, ce am gresit”, a spus o eleva din clasa a XI-a, Maria Farcas.
„Mi s-a parut destul de simpla, ma asteptam la ceva mult mai greu, dar nu au fost niste examene care sa nu poata fi trecute. M-as mira sa nu fie note de trecere, mai ales la liceul nostru”, a aratat o alta eleva din clasa a XI-a, Renata Dobrican.
Patru tipuri de subiecte le-au fost distribuite elevilor, in functie de anul de studiu si de profil.
Nici pentru elevii din clasele a XII-a subiectele primite nu au pus mari probleme, multi dintre ei marturisind ca proba de astazi a fost mult mai usoara decat se asteptau.
„A fost neasteptat de usoara si sper sa fie si la Bac tot asa de bine. Am avut la primul subiect de analizat comedia, la al doilea subiect un text argumentativ, iar la al treilea subiect am avut relatia dintre doua personaje, intr-o opera scrisa de Liviu Rebreanu”, a povestit un elev din clasa a XII-a, Daniel Haitas.
„A fost destul de usor in comparatie cu ce ma asteptam. Subiectul III a fost cel mai greu, din punctul meu de vedere, pentru ca trebuia sa ne axam pe relatia dintre doua personaje, dar in acelasi timp sa spunem despre viziunea asupra lumii a autorului, despre relatia inceput-final, elemente de structura, teorie…”, a explicat o eleva din clasa a XII-a, Andra Cot.
Simularea s-a desfasurat in conditii similare cu cele de la Bacalaureat, astfel ca elevii nu au fost lasati cu materiale didactice sau telefoane asupra lor, au fost monitorizati video, iar supravegherea a fost stricta. Un elev din Viseu de Sus a tratat cu superficialitate proba de astazi, astfel ca a fost eliminat din examen pentru ca avea un telefon mobil asupra lui. El nu va mai putea sustine nici celelalte probe din cadrul simularii, dar va putea sustine examenul de Bacalaureat din acest an.
„S-au simulat absolut toate conditiile de Bacalaureat si a fost eliminat conform procedurii, pentru ca avea telefonul asupra sa. Este vorba despre un elev de clasa a XII-a, de la Liceul Teoretic «Bogdan Voda» din Viseu de Sus. Poate sa-i fie invatatura de minte pentru adevaratul Bacalaureat, sa nu se mai intample asa ceva”, a precizat inspectorul scolar din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Maramures, Livia Pop.
Elevii maramureseni au marturisit ca nu au avut emotii foarte mari la proba de astazi pentru ca este doar o simulare, iar notele nu vor fi trecute in catalog. Cu toate astea, au fost si liceeni care au absentat de la simularea la limba romana. In Maramures, din cei aproape 8.600 de elevi inscrisi, 8.268 s-au prezentat la examen.
Urmatoarea proba din cadrul simularii este cea la limba materna, care este programata pentru maine, 4 martie, urmand ca miercuri, 5 martie, sa aiba loc proba obligatorie a profilului (matematica sau istorie). Ultima evaluarea a elevilor din clasele a XI-a si a XII-a va fi vineri, 7 martie, atunci urmand sa aiba loc proba la alegere a profilului si specializarii (biologie, chimie, istorie etc). Rezultatele simularii vor fi afisate in data de 14 martie.
Sursa: Gabriela Kuhajda