Vezi VIDEO
Drepturile persoanelor cu dizabilitati, ale romilor sau ale angajatilor, dar si discriminarile la care sunt supuse aceste categorii au fost cateva dintre temele abordate de masteranzii de la Centrul Universitar Nord in cadrul unui simpozion organizat de Ziua Internationala a Drepturilor Omului. In opinia cadrelor didactice universitare astfel de dezbateri pot fi un inceput in diminuarea incalcarii drepturilor omului.
In intreaga lume, in 10 decembrie, este marcata Ziua Internationala a Drepturilor Omului. O manifestare dedicata acestei zile s-a desfasurat si la Centrul Universitar Nord Baia Mare. In cadrul unui simpozion care a avut ca tema „Respectarea si nerespectarea drepturilor omului”, cursantii de la masteratul pe drepturile omului au dezbatut diverse cazuri in care a fost vorba despre incalcarea lor.
„Ei s-au organizat si au prezentat punctual cazuri de respectare, sau de nerespectare a drepturilor omului, in diferite domenii de activitate, adica nerespectarea drepturilor omului in mass-media, iata un domeniu foarte discutat astazi, dar si in comunicare, in relatiile publice si in practicarea dreptului, de asemenea si in asistenta sociala. Ei au prezentat, au facut proiectii, au facut analize, cercetari si au venit cu abordari punctuale, pe cazuri concrete de nerespectare a drepturilor omului”, a declarat conferentiar universitar dr. Daniela Dunca.
Tinerii s-au aratat deschisi in a dezbate o tematica atat de diversificata, mai ales ca nu sunt deloc putine cazurile de incalcare a drepturilor omului.
„Am prezentat o lucrare despre incalcarea dreptului la munca. Am prezentat o cauza de la CEDO in care doi reclamanti au dat in judecata statul roman, deoarece le-au fost incalcate drepturile la munca. Acestia au castigat cu statul roman, statul roman despagubindu-i pe acestia cu 3.000 de euro. In primul rand, dupa parerea mea, cred ca ar trebui si legile sa fie un pic mai de partea salariatilor si angajatorii in primul rand sa tina cont de aceste legi si salariatii sa le cunoasca”, a afirmat una dintre masterande, Alina Susca.
Cadrele didactice universitare au aratat ca astfel de dezbateri pot constitui un inceput in diminuarea cazurilor de incalcare a drepturilor omului. Ziua drepturilor omului a fost adoptata la 10 decembrie 1948, la Paris, in cadrul Adunarii Generale a Natiunilor Unite. Declaratia stipuleaza ca toti oamenii s-au nascut cu drepturi egale si inalienabile si cu libertati fundamentale.
Sursa: Camelia Tocaci