Vezi VIDEO
Centrul Universitar Nord Baia Mare a fost, astazi, 3 iulie, gazda unui simpozion dedicat energiei regenerabile si sistemelor termice care reduc consumul cu efecte nocive asupra mediului. Evenimentul a vizat modalitatile de dezvoltare a acestui tip de abordare energetica la nivelul judetului Maramures si a beneficiat de prezenta mai multor specialisti in domeniu, incluzand reprezentanti ai unor firme care se ocupa cu montarea panourilor solare termice si fotovoltaice, considerate energia verde a viitorului.
Una dintre cele mai actuale probleme globale – cea a resurselor energetice si a sistemelor regenerabile de energie – a fost discutata astazi, in cadrul simpozionului „Studii Aplicative privind impactul eco-eficient al utilizarii sistemelor termice cu consum de energie regenerabila in judetul Maramures“. Pe parcursul a catorva ore, specialistii au detaliat optiunile aflate la indemana maramuresenilor care vor sa scape de plata utilitatilor.
„Din punct de vedere al studiilor sunt mai multi factori si chiar paradoxal ca vantul nu este preponderent, dar la un studiu facut de catre cei de la mediu s-a constatat ca vantul este mai mult decat soarele in zona Maramuresului. Acum, avand in vedere evolutia sistemelor, deja sunt sisteme care ajung sa functioneze o singura zi si sa poata sa cumuleze atata energie incat trei zile sa poata sa consume“, a explicat Vasile Ciocotisan, directorul unei firme din domeniu.
Costurile unui astfel de sistem termic pe energie regenerabila se ridica la circa 2.500 de euro, in cazul unei case de dimensiuni medii. In cazul panourilor fotovoltaice, pretul este mai ridicat, ajungand pana la 7.500 de euro, insa specialistii spun ca toata investitia poate fi amortizata pe parcursul a aproximativ sapte ani. Panourile fotovoltaice sunt considerate o optiune foarte buna pentru zona Maramuresului, potrivit specialistilor.
„Sunt pe locul doi dupa microhidrocentarle, doar ca acestea din urma sunt mult mai greu de realizat si de a gasi niste cursuri de apa care sa fie inca folosibile. Din punct de vedere al energiei solare acestea se pot amplasa oriunde, atat pe acoperis, pe teren, cat si pe hale industriale. Astfel consider eu ca este foarte benefic si pentru zona Maramures“, a aratat Levente Varvedo, directorul unei alte societati care activeaza in domeniu.
Energia verde este si in atentia autoritatilor din Baia Mare, care au luat parte la evenimentul de astazi pentru a stange noi date necesare derularii unor proiecte locale.
„Noi avem in implementare niste proiecte soft in care vom discuta impreuna cu cetatenii, in cadrul unor dezbateri publice legate de energia regenerabila care la noi este de actualitate. E vorba de potentialul solar, deci energie fotovoltaica. De asemenea, vom incerca sa vedem in ce masura in acest moment alte forme de energie rengenerabila ar putea sa intre in discutie. E vorba de energii pe care putem sa le refolosim“, a detaliat seful Serviciului Strategii de Dezvoltare si Cooperare din cadrul Primariei Municipiului Baia Mare, Dan Carpov.
Specialistii in domeniu au aratat ca, la nivelul Maramuresului, interesul pentru energia regenerabila este in crestere. In mediul rural exista tot mai multe persoane care merg pe varianta panourilor solare termice, care reduc considerabil costurile de incalzire pe timpul iernii, pe o investitie relativ scazuta.
Sursa: Cosmin Carp