![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Procesul de mansardare a blocurilor a fost simplificat. Daca in urma cu doua saptamani acest lucru era posibil doar cu acordul tuturor locatarilor, acum lucrarile pot fi demarate daca se obtine semnatura a doar 66 % dintre proprietari.
La jumatatea acestei luni, au intrat in vigoare modificarile la Legea Cadastrului si cea a Locuintelor. Cea mai importanta dintre schimbari se refera la procesul de simplificare privind instrainarea sau ipotecarea spatiilor care pot fi mansardate.
Daca in urma cu doua saptamani, o singura persoana putea bloca mansardarea unui spatiu, acum lucrarile pot fi demarate cu acordul a doar doua treimi dintre proprietari.
“In principal, exista modificari la articolul 45 din Legea Cadastrului si a Locuintei privind incetarea destinatiei de folosinta comuna in cazul cladirilor cu mai multe etaje sau apartamente. Conform noii reglementari, incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune se poate hotari sau motiva de asociatia de proprietari cu o majoritate de doua treimi din numarul proprietarilor”, a explicat Andrei Bakk, sef Serviciu in cadrul Directiei de Urbanism Baia Mare.
.
Stefan Berban este administratorul unei asociatii de proprietari si locuieste de mai bine de 60 de ani intr-un bloc care a fost restaurat in urma cu cativa ani datorita noilor proprietari ai mansardelor. Baimareanul se declara multumit de decizia parlamentarilor, pentru ca blocul vechi de mai bine de 60 de ani a fost restaurat.
“Pentru ca i-am lasat sa mansardeze, au izolat blocul in exterior. Ne-au facut apometre, au schimbat toata canalizarea, au pus geamuri termopan, usi, au zugravit casa scarii. Blocul era vechi si, ca sa facem tot acoperisul, era vorba de reparatii capitale care costau mult si, cum oamenii nu au avut atatia bani pentru ca majoritatea sunt pensionari, i-am lasat sa construiasca”, a explicat Stefan Berban, presedintele unei asociatii de proprietari baimarene.
La nivelul municipiului, pana la inceputul anului 2010, au fost eliberate 58 de certificate de urbanism. Pentru 46 dintre acestea, au fost emise si autorizatii de constructie pentru mansarde.
“De cand avem evidente in format electronic in aplicatia noastra, la nivelul primariei, va pot spune ca din 2001 pana in 2010 am eliberat 58 de certificate de urbanism pentru mansardari de blocuri de locuinte. La care s-a avut in vedere precizarea conditiilor de emitere a autorizatiilor de construire”, a conchis Andrei Bakk.
In cazul in care vor exista si proprietari care nu vor semna sau se vor opune pentru instrainarea spatiilor destinate construirii mansardelor, acestia vor fi despagubiti.
“Coproprietarii care nu au semnat ori dupa caz s-au opus la instrainare ori ipotecare, au dreptul la o justa despagubire pe cale conventionala, iar in caz de neintelegere pe cale juridica”, Andrei Bakk sef Serviciu in cadrul Directiei de Urbanism Baia Mare.
Sursa: Adina Timis