Incepe evaluarea cailor care sufera de “SIDA”. Dupa ce in anii trecuti proprietarii de cai bolnavi de anemie infectioasa ecvina au ramas si fara animale, si fara bani, pentru ca nu au mai primit despagubiri, acum, oamenii sunt atentionati ca e nevoie din nou de masuri pentru eradicarea acestei boli. Autoritatile maramuresene spun insa ca de aceasta data detinatorilor de cabaline nu li se va cere sa renunte la animale, decat atunci cand vor exista si fondurile necesare pentru despagubiri.
Maramuresul se afla pe primele locuri intr-un top al judetelor cu cei mai multi cai bolnavi de anemie infectioasa ecvina. Aproape 1.000 de animale bolnave de “SIDA cailor” au fost inregistrate in Maramures.
Directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures (DSVSA), Danut Crisan, a dat asigurari ca situatia din anii trecuti cand proprietarii de cai au ramas fara cai, dar si fara banii de despagubiri si au fost nevoiti sa se judece in instanta, nu se va mai repeta. Acesta spune ca intr-o prima faza se vor evalua animalele din punctul de vedere al pretului, dupa care se va trece la sacrificarea cailor, dar cu conditia sa existe si bani in buget.
“S-a incercat o eradicare in anii trecuti, nu s-a reusit. S-a ajuns in judecata, la tribunal, abia atunci oamenii fiind despagubiti. Noi dorim ca intr-o prima faza sa facem evaluarea tuturor cabalinelor bolnave, evaluare din punct de vedere material. Atunci cand avem deschiderea bugetara, cand avem banii in buget, urmeaza sa facem si sacrificarea acestora”, a adaugat Danut Crisan.
Reprezentantul DSV a precizat ca aceasta evaluare trebuie finalizata pana in 15 mai, conform directivelor Uniunii Europeane. “Avem 984 de cabaline bolnave si 906 focare. Pana in 15 mai trebuie sa avem o clarificare a statusului privind anemia infectioasa. Pana la acea data trebuie sa facem o evaluare, respectiv o eradicare a focarelor de anemie infectioasa”, a spus directorul DSVSA Maramures.
La randul sau, directorul adjunct al institutiei, Vasile Pop, sustine ca deja au fost organizate mai multe comisii care ar urma sa treaca la aceasta evaluare.
Pe de alta parte, subprefectul judetului Maramures, Gyongyike Bondi, le-a recomandat cetatenilor sa nu se sustraga de la aceste evaluari, de teama ca ar putea ajunge in aceeasi situatie ca in anii precedenti, cand au ramas fara cai si fara sumele promise. Gyongyike Bondi a adaugat ca animalul va fi sacrificat doar cand se vor da si banii ce insumeaza despagubirile.
Sursa: Camelia Tocaci