Vezi VIDEO
Munca in exces, sedintele interminabile si problemele de zi cu zi sunt principalele cauze ale stresului. In astfel de cazuri nu doar vacantele, hobbyurile sau cumparaturile ne pot ajuta. Nutritionistii au la randul lor o serie de recomandari ce tin de alimentatie si de miscare, care ajuta persoanele tensionate sa treaca mult mai usor peste situatiile limita. Specialistii spun ca exista si cateva produse care trebuie evitate in perioadele agitate.
Alimentul minune care ne scapa de stres nu a fost inca descoperit, insa nutritionistii spun ca alimentatia si sportul au un rol important in coabitarea cu acest dusman. Nu este nevoie sa mergem la fitness sau la sala de forta. Este suficient sa facem o plimbare sau sa renuntam la masina atunci cand mergem la serviciu.
„Activitatea fizica zilnica se pare ca are o contributie importanta si creste foarte mult toleranta la stres. Noi recomandam o activitate fizica moderata, nu neaparat de intensitate mare, mai ales daca avem probleme sau boli cronic. Dar mersul pe jos in ritm alert, 30 de minute – o ora pe zi, este benefic, chiar si in cazul celor cu o anumita patologie cronica”, a precizat, pentru eMaramures, nutritionistul Luchiana Pruna.
Specialistii arata ca, pe langa starea de bine pe care ne-o confera sportul, in general acesta are si efecte benefice in cazul persoanelor care sufera de hipertensiune sau care au o patologie metabolica. Esentiala pentru combaterea stresului este insa si alimentatia echilibrata.
Medicii sustin ca este important sa nu sarim peste micul dejun, deoarece aceasta masa ne asigura toata energia de care avem nevoie, ajutandu-ne, astfel, sa suportam mult mai usor stresul. Pentru a fi sanatosi trebuie sa avem, in principal, trei mese pe zi si doua gustari, precum si o hidratare corespunzatoare. Si alimentele pe care le punem in farfurie sunt foarte importante.
„Trebuie sa crestem mult aportul de legume, de vegetale, de fructe, ca sa putem contracara deficitele inevitabile de peste iarna si sa incercam sa le luam ca atare de cele mai multe ori sau foarte putin preparate termic, ca sa nu distrugem din micronutrienti”, a explicat Luchiana Pruna.
Cand vine vorba despre alimentatie, este foarte important sa ne alegem cu grija ceea ce consumam la cina, precum si ora la care luam aceasta masa. Nutritionistii sustin ca trebuie servita pana in ora 19.00. Se recomanda mancarurile cat mai usoare, varianta ideala fiind o salata sau un iaurt. Un asfel de regim ne va ajuta sa avem un somn odihnitor. Abuzul de cafea sau alte energizante nu e recomandat in perioadele de stres pentru ca, de cele mai multe ori, se dovedesc nocive..
„Nu incercam sa ne aducem energie prin prea multa cafea, tigari, alcool. Este senzatia doar pe moment, ideea ca te ajuta, iti da energie, pentru ca ulterior, de fapt aceasta energie este falsa, de moment si epuizeaza in timp”, a declarat nutritionistul baimarean.
Una sau doua cafele, consumate in cursul diminetii, reprezinta o “portie” suficienta de cofeina. Lipsa de energie, care conduce cel mai adesea la stres, nu trebuie combatuta cu viciile. Recomandarea specialistilor e de a asigura o durata medie de somn cuprinsa intre 7 si 9 ore. Esential e sa avem cel putin o ora de somn inainte de miezul noptii, pentru ca a doua zi sa ne simtim cu adevarat odihniti.
Sursa: Anca Popescu Glodan