Maramureșul intră sub incidența unui COD ROȘU de vijelii puternice marți, 8 iulie, ora 15.00, până la ora 21.00.
Indicate sunt următoarele măsuri preventive pe timp de vijelie/furtună.
Închideți ferestrele și ușile casei/imobilului.
Stați departe de ferestre până când se termina furtuna/vijelia.
Deconectați aparatele și alte echipamente electrice, precum computere, frigider, centrale termice, aparate de aer condiționat, televizoare etc Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.
Atunci când simțiți că părul vi se ridică, este un indiciu că există pericolul unui fulger.
Nu vă adăpostiți în mașină, dacă aceasta este parcată/staționată în zona copacilor sau în zona cu imobile/construcții dezafectate, părăsite sau avariate.
Evitați pe cât posibil să lăsați vehiculele în afară, atunci când se anunță căderi de grindină.
Nu staționați cu autovehiculele/vehiculele pe drumurile acoperite de ape.
Nu rămâneți în zone predispuse sau cunoscute ca zone inundabile.
Evitați obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcațiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.
Evitați drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 cm poate lua un autoturism.
Dacă vă aflați în pădure, căutați adăpost într-o zonă cu copaci mai puțin înalți.
Nu campați pe munte în zona văilor sau scurgerilor pentru a nu fi surprinși de torenții de apă sau revărsarea șuvoaielor de pe versanți.
Acordați o atenție deosebită copiilor și persoanelor vârstnice pe timp de furtună.
Dacă sunteți pe un lac, ajungeți la mal de urgență și adăpostiți-vă imediat.
Nu vă adăpostiți în zona copacilor, stâlpilor, panourilor de publicitate sau în zona de imobile sau construcții părăsite sau avariate. Rafalele puternice de vânt le pot prăbuși sau pot disloca elemente de construcție de la imobile.
Aveți grijă la firele de curent electric căzute (mai ales în apă), poduri/podețe avariate parțial sau total, arbori sau clădiri afectate de furtună.
Accesați https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU, pentru a afla mai multe sfaturi utile cu privire la cum să acționați înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.