Iarna si-a intrat in drepturi, iar maramuresenii si-au pus in functiune instalatiile de incalzit. Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta atentioneaza insa ca pericolul de incendii creste in aceasta perioada a anului, iar pentru a evita situatiile limita, maramuresenii trebuie sa tina seama de cateva reguli de prevenire.
Oamenii sunt sfatuiti sa nu aprinda focul in sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile si sa nu foloseasca sobe cu usi defecte. Focul nu trebuie lasat nesupravegheat sau in grija copiilor. In fata focarelor se vor amplasa foi de tabla cu dimensiunile de 50X70 si nu se vor lasa la uscat lemne sau rufe la distante mai mici de 1 m fata de sobele metalice si 50 cm fata de cele din teracota.
Pe timp geros, nu este bine sa se supraincalzeasca sobele, pentru ca, prin caldura radiata, acestea pot aprinde obiectele din jur. Depozitarea jarului si a cenusii trebuie sa se faca numai in gropi special amenajate.
Cosurile si burlanele pentru evacuarea fumului trebuie curatate de catre personal specializat in domeniu. La trecerea prin acoperis, se va lasa o distanta de cel putin 10 cm intre fata exterioara si elementele combustibile ale acoperisului. Nu este permis ca in cosuri sa fie incastrate elemente combustibile ale acoperisului sau planseului.
La utilizarea gazelor naturale, inainte de aprinderea focului, focarul trebuie aerisit minimum 5 minute. Aprinderea focului se face numai cu un aprinzator special construit in acest scop, fiind interzisa aprinderea directa cu chibrituri, hartie etc. ;
Cand utilizeaza buteliile, maramuresenii nu trebuie sa le aseze pe acestea sau aparatele de ardere in incaperile in care dorm. Este interzisa utilizarea buteliilor fara regulatoare de presiune sau in alta pozitie decat cea verticala. Buteliile nu trebuie asezate langa surse de caldura sau sub actiunea directa a razelor de soare si nici nu trebuie spalate cu lichide corozive.
In cazul producerii unui incendiu, maramuresenii trebuie sa sune urgent la 112.
Sursa: I.O.