Cea mai tanara gaura neagra descoperita de specialistii NASA nu va afecta in niciun fel viata de pe Pamant. Situata in vecinatatea Terrei, gaura are numai 30 de ani si a fost descoperita de cercetatori cu ajutorul Chandra X-ray Observatory al NASA. Specialistii spun ca aceasta este o oportunitate unica de a observa modul in care evolueaza astfel de obiecte inca din „copilarie”. Reprezentantii Planetariului Baia Mare au aratat ca distanta de Terra este mult prea mare pentru a avea vreun impact asupra locuitorilor planetei, in schimb ofera astronomilor ocazia sa afle informatii pretioase despre gaurile negre.
Obiectul descoperit este situat la aproximativ 50 de milioane de ani lumina de Pamant. Cercetatorii cred ca gaura neagra, descoperita initial de un astronom amator in 1979, s-a format cand o stea de circa 20 de ori mai mare decat Soarele nostru a explodat. Ea nu reprezinta insa un pericol pentru viata terestra.
Reprezentantii Planetariului din Baia Mare au aratat ca obiectul este mult prea indeparatat pentru a inghiti pamantul. “In mod sigur, aceasta gaura nu va apuca sa inghita pamantul pentru ca sfarsitul pamantului e deja trasat de astronomi, fiind plasat undeva peste 3-3,5 miliarde de ani. Atunci pamantul va fi o bucata de piatra mai mare si arsa, iar peste 5 miliarde de ani va fi inghitit de Soare. In mod sigur, Pamantul nu va fi inghitit de nicio gaura neagra”, a spus Ovidiu Ignat, coordonatorul Planetariului Baia Mare.
Descoperirea nu va avea vreun effect direct asupra vietii terestre, dar ii va ajuta pe oamenii de stiinta sa urmareasca dezvoltarea unei gauri negre. “Este important deoarece este cel mai apropiat corp de Pamant descoperit pana in prezent si asta poate aduce informatii pentru astronomi. Pot studia indeaproape asemenea corpuri care le pot oferi informatii despre modul in care moare o stea, care dintre stea e pitica alba, care e gaura neagra, deci e o descoperire importanta din punct de stiintific”, adaugat seful Planetariului Baia Mare.
Potrivit astronomilor, o gaura neagra se formeaza atunci cand “moare” o stea de mari dimensiuni, fenomenul fiind urmat de o explozie masiva. Steaua se prabuseste in ea insasi, iar in urma gravitatiei, tot ce se afla in preajma acesteia este absorbit de inauntru. Potrivit teoriilor actuale, cele mai multe dintre gaurile negre din Univers se formeaza atunci cand centrul unei stele intra in colaps si nu mai poate sa sustina toate reactiile ce au loc in interiorul acesteia.
CITESTE SI:
DESCOPERIRE – Cea mai tanara gaura neagra, descoperita in vecinatatea Terrei
Sursa: Adina Timis