Sfântul Ilie, sărbătorit anual pe 20 iulie, este recunoscut ca ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi. Conform credinței populare, el a primit de la Dumnezeu darul de a „deschide și închide cerurile”.
Sfântul şi slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul
Greco-catolice
Sf. Pf. Ilie Tesviteanu
Romano-catolice
Ss. Apolinar, ep. m.; Ilie, profet; Aurel, ep.
Sfântul şi slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 20 iulie. „Patria Sfântului Ilie, prorocul lui Dumnezeu, a fost ţara Galaadului, de cealaltă parte de Iordan, care se învecinează cu Arabia şi cu cetatea Tesvi, după care s-a numit şi Tesviteanul. El s-a născut din seminţia lui Aaron, din tată cu numele Sovac”. (Vieţile Sfinţilor)
Sfântul Ilie a trăit în timpul domniei lui Ahab, rege al Regatului Israel, ce avea reşedinţa în ţinutul Samariei. Regele Ahab s-a căsătorit cu Isabela, o prinţesă feniciană din Sidon, care se închina zeului Baal. Ahab, preţuind frumuseţea femeii mai mult decât credinţa în Dumnezeul părinţilor săi, şi-a obligat poporul să se închine zeului Baal, încurajând în acest fel idolatria.
„Sfântul Ilie, auzind şi văzând fărădelegile ce se făceau în poporul cel răzvrătit a lui Israil – împăraţii petrecând în păgânătate, judecătorii şi cei mari făcând nedreptăţi, popoarele slujind urâciunilor idoleşti, fără frică şi fără teamă de Dumnezeu, tăvălindu-se în necurăţie şi aducând pe fiii lor ca jertfă diavolilor; iar adevăraţii cinstitori de Dumnezeu se primejduiau în strâmtorare şi în prigonire, necăjindu-se şi dându-se la moarte -, îl durea foarte tare inima şi se tânguia; pe de o parte, pentru pierderea sufletelor omeneşti, iar pe de alta, pentru prigonirea cea cumplită împotriva drepţilor. El se mâhnea mai vârtos pentru necinstirile ce se făceau adevăratului Dumnezeu de cei necredincioşi, se întrista şi se umplea de râvnă pentru toate câte vedea”. (Vieţile Sfinţilor)
Deci, prorocul lui Dumnezeu Ilie a mers la Ahab, fiind plin de râvnă către Dumnezeu, spre a-l mustra pentru rătăcire, că, părăsind pe Dumnezeul lui Israil, se închina diavolilor şi pe toate popoarele le trăgea cu sine în pierzare.
Certându-l pe Ahab, Sfântul Ilie spune: „Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, înaintea Căruia slujesc eu; în aceşti ani nu va fi nici rouă, nici ploaie decât numai când voi zice eu!” (3 Rg 17;1). Sfântul Ilie s-a retras pe malul râului Cherit. Iar în urma lui, seceta şi foametea a cuprins toată ţara.
Atunci s-a împlinit cuvântul lui Moise către iudei: „Cerurile tale, care sunt deasupra capului tău, să se facă aramă şi pământul de sub tine fier” (Deuteronomul, 28 – 23). Căci Dumnezeul l-a ascultat pe Sfântul Ilie.
După trei ani şi jumătate, regele şi prorocii săi cei mincinoşi şi slugile lor împreună cu mult popor erau în muntele Carmel, acolo unde a venit însuşi Ilie râvnitorul către Dumnezeu.
Citește și Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie 2025. Vezi ce trebuie să faci în această zi sfântă
„Până când veţi şchiopăta voi de amândouă gleznele voastre?”, întreabă Sfântul Ilie mulţimile adunate pe muntele Carmelului: „Dacă Dumnezeu, Care v-a scos pe voi din pământul Egiptului, este Dumnezeu, apoi pentru ce nu mergeţi în urma Lui? Iar dacă Baal este zeul vostru, apoi mergeţi după el”, le spune israeliţilor, mustraţi de conştiinţă pentru rătăcirea lor.
Rugându-se atunci Ilie, o ploaie a răcorit pământul şi foametea a încetat.
Sfântului Proroc Ilie nu i-a fost dată moartea, fiind ridicat la cer într-un car de foc. El este viu în trup, aflat în grija lui Dumnezeu în locaşurile cereşti.
„El a fost văzut în Tabor de cei trei Sfinţi Apostoli în vremea Schimbării la Faţă a Domnului şi iar se va vedea de oamenii cei muritori trupeşte, înaintea venirii a doua pe pământ a Domnului şi cel ce mai înainte a scăpat de sabia Izabelei va pătimi în acel timp de sabia lui Antihrist, împreună cu Enoh şi cu Ioan. De atunci încolo se va învrednici de mare cinste nu numai ca prooroc, dar ca şi mucenic în ceata sfinţilor, de la dreptul dătător de plată Dumnezeu, Cel Unul în trei feţe, Tatăl, Fiul şi Sfîntul Duh, Căruia se cuvine cinstea şi slava, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.
Sfântul Ilie 2025, tradiţii şi superstiţii
Sfântul Ilie este perceput ca un sfânt drept, corect și bun la suflet. Potrivit tradiției, el a fost ispitit de diavol să-și ucidă părinții, căzând pradă acestei ispite. După ce și-a regretat profund fapta, i-a cerut lui Dumnezeu puterea de a lupta împotriva demonilor. Drept răspuns, Dumnezeu i-a dăruit un car tras de cai albi și l-a făcut invincibil în fața răului.
Există credinţa că, atunci când tună și fulgeră, Sfântul Ilie este la vânătoare de demoni. Fulgerele sale lovesc pământul, doborând copaci și incendind acoperișuri, iar acolo unde cade fulgerul se crede că un demon a fost distrus. Tunetul este atribuit roților carului său și vitezei cu care acesta aleargă.
Sfântul Ilie 2025. Ce se dă de pomană în această zi
De Sfântul Ilie, credincioșii mănâncă primele roade ale verii, precum nuci și mere, care nu sunt consumate până în această zi pentru a evita grindina ce poate distruge pomii și culturile. Femeile de la sate culeg busuioc și îl duc la biserică pentru a fi sfințit, iar în trecut, cenușa busuiocului ars era folosită în scopuri terapeutice.
Tradiția impune ca în această zi să se ofere pomană în memoria copiilor decedați, iar darurile includ fructe, faguri de miere, nuci, apă și flori de câmp, potrivit traditii-superstitii.ro
Sfântul Ilie 2025. De ce nu este bine să călătoreşti în această zi
Superstițiile de Sfântul Ilie sunt variate și respectate pentru a evita mânia sfântului:
- Nu se muncește pentru a nu atrage fulgere și grindină asupra recoltelor.
- Se poartă ramuri de salcie pentru a proteja împotriva trăsnetelor.
- Se evită călătoriile pentru a nu fi loviți de fulgere.
- Credincioșii își fac cruce, respectând porunca divină ca Sfântul Ilie să lovească în toate, exceptând Sfânta Cruce.
- Plantele medicinale culese în această zi sunt considerate mai eficiente.
- Fetele tinere își pot visa alesul în noaptea de Sfântul Ilie.
- Cei care se căsătoresc în luna lui Cuptor vor avea drept bogăție doar sentimentele frumoase care i-au unit.
Sfântul Ilie 2025. Tradiții și superstiții. De ce este bine să mănânci grâu fiert cu miere în această zi. Ritual puternic pentru căsătorie
Sfântul Ilie 2024. În această zi specială, femeile din satele românești culeg busuioc pe care îl duc la biserică și îl așază la icoane. Totodată, ele pregătesc pachete cu mâncare pe care le oferă de pomană pentru sufletul copiilor decedați prematur. Există obiceiul să se împartă fructe, apă, flori de câmp și alte bucate, conform traditii-superstitii.ro.
Sfântul Ilie este cunoscut pentru capacitatea sa de a provoca grindină, fulgere și tunete. Tot el alungă canicula și seceta. În această zi, gospodarii obișnuiesc să stropească ogoarele cu agheasmă pentru a asigura un rod bogat în anul următor. În dimineața sărbătorii, se culeg cele mai bune plante medicinale, care trebuie păstrate în locuri ferite de umezeală. Tot acum se culege și se sfințește busuiocul la biserică.
Ce reprezintă tradiția „retezatului stupilor”
În multe regiuni ale țării, de Sfântul Ilie se păstrează tradiția recoltării mierii de albine. Această activitate, numită „retezatul stupilor”, este realizată de bărbați credincioși îmbrăcați în haine de sărbătoare. După recoltare, prietenii și rudele sunt invitate la o masă festivă pentru a degusta mierea și a bea țuică îndulcită cu miere nouă. Se crede că acest ritual aduce prosperitate în casele apicultorilor și le protejează stupii de hoți.
În Moldova, gospodarii mănâncă grâu nou fiert, îndulcit cu miere, pentru a avea spor în muncă, conform click.ro. În această zi, se consumă fructe proaspete, cu excepția merelor. Tradiția spune că respectarea acestui obicei asigură sănătate tot anul, în timp ce nerespectarea și consumul de mere pot atrage trăsnete.
Ritual pentru măritiș
Există obiceiul ca femeile să ducă la biserică doar mere văratice pentru a fi binecuvântate, cu credința că după moarte, acestea se vor transforma în mere de aur. În trecut, fetele nemăritate mergeau în lanurile de cânepă în ajunul sau în zorii zilei de Sfântul Ilie. Îmbrăcate în cămăși albe, se scăldau în roua așternută pe cânepă, iar fata care visa un lan verde urma să se căsătorească cu un băiat tânăr, în timp ce fata care visa un lan uscat urma să se căsătorească cu un bărbat mai în vârstă.
Conform tradiției, în ziua de Sfântul Ilie, dacă plouă și este furtună, ușile și ferestrele trebuie să rămână închise pentru a împiedica diavolii fugăriți de Sfântul Ilie să intre în case. În cazul în care ploile sunt însoțite de tunete și fulgere, credincioșii surprinși pe drum trebuie să-și facă semnul crucii frecvent până ajung la adăpost. Se spune că Dumnezeu i-a dat Sfântului Ilie un bici cu care să-i pedepsească pe draci, dar și să îi protejeze pe cei care își fac semnul crucii.
Pentru a se feri de trăsnete, oamenii sunt sfătuiți să poarte asupra lor crengi de salcie.