Medicii de familie care preiau pacientii doctorilor care refuza sa semneze contractele vor fi platiti pentru serviciile prestate, asa cum prevede legislatia, a declarat azi, 6 iunie, pentru Mediafax, presedintele Casei Nationale de Asigurari Sociale de Sanatate, Lucian Duta.
„Noi asteptam medicii de familie sa vina sa semneze, aia care intr-adevar inteleg, pentru ca – inca o data va spun – exista un potential de crestere la 50% – 60% la unii medici in actualele conditii ale acestei norme. Medicii care vor prelua pacientii doctorilor care refuza sa semneze contractele vor fi platiti per serviciu si vor prescrie retete si trimiteri„, a sustinut presedintele CNAS.
Potrivit lui Lucian Duta, medicul va fi platit asa cum prevad normele contractului – cadru, adica per serviciu.
„Cu alte cuvinte, va face mai multe servicii si i se vor plati bani. Este legal si putem sa facem lucrul acesta. Ce vreau eu sa va spun este ca mie, la ora aceasta, mi se pare absolut imoral ca noi sa cedam la santajul, atentie!, nu al medicilor de familie, ci al celor de care sunt reprezentati”, a adaugat presedintele CNAS.
Lucian Duta a apreciat ca liderii organizatiilor medicilor de familie se raporteaza la veniturile lor cand spun ca „unii iau mai putini bani”.
„Si am sa va spun ceva: am vorbit de mai multe ori cu medicii de familie si reprezentantii medicilor de familie. Atunci cand ei spun ca nu sunt bani si ca unii isi iau mai putin bani, in realitate ei isi calculeaza si se raporteaza la veniturilor lor, ale celor care conduc. Probabil ca daca am lua masuri care nu le-ar fi afectat de niciun fel, veniturile atunci am fi fost foarte buni”, a mai spus Duta.
Presedintele CNAS a mentionat ca pana acum doi ani, medicul era platit in functie de numarul persoanelor inscrise pe liste, si nu pentru servicii.
„As vrea sa va mai spun ceva foarte interesant. Pana acum doi ani, un medic de familie nu era foarte stimulat sa interactioneze cu pacientul, sa aiba grija de pacient, sa-si desfasoare activitatea pentru care este platit. El era platit doar pentru lista. Era un fel de, ca sa folosesc un alt termen, erau un fel de listaci. Aveai lista, te duceai la CNAS si-ti luai banii„, a mai spus presedintele CNAS.
Potrivit acestuia, in piata de servicii exista un monopol in ceea ce priveste medicina de familie.
„Faptul ca noi am incercat sa schimbam regulile in sistem si sa spunem «va luati doar o parte din bani pe lista si o parte va luati pe servicii», adica pe munca prestata efectiv cu pacientul, a generat si sunt convins ca va genera multiple tensiuni. Pe de alta parte, nimeni nu vrea sa vorbeasca despre monopolizarea pietei in ceea ce priveste medicina de familie. Toti pacientii la ora aceasta sunt incadrati doar pe listele medicilor de familie, au un monopol, santajeaza statul, pe cand medicii tineri pe care noi am incercat sa-i ajutam prin faptul ca nu mai platim decat pana la 2200 pacienti per capita nu au acces in sistem„, a adaugat Lucian Duta.
In acest context, presedintele CNAS a sustinut ca medicina de familie este un sistem ermetic.
„Asa cum se intampla si pe alte paliere, medicina de familie este un sistem ermetic, este un sistem inchis, in care nu au acces decat cei care vor anumiti doctori”, a adaugat presedintele CNAS, Lucian Duta.
El a mai spus ca listele cu medicii de familei care semneaza actele aditionale vor fi afisate la casele de asigurari de sanatate si ca, in prima zi, 10% dintre doctori au semnate contractele.
„Eu v-am spus foarte clar, noi vom afisa listele cu medici la nivelul caselor judetene. Pacientii se pot duce sa se inscrie pe listele medicilor care au incheieat contract cu CNAS si in felul acesta isi pot lua retetele, isi pot lua biletele de trimitere, medicii vor fi platiti… Noi asteptam medicii de familie sa vina sa semneze, aia care intr-adevar inteleg, pentru ca, inca o data va spun, exista un potential de crestere (a veniturilor – n.r.) la 50% – 60% la unii medici in actualele conditii ale acestei norme”, a subliniat Lucian Duta.
Sursa: Mediafax