Vezi VIDEO
Trei sferturi dintre romani isi fac analize sau investigatii medicale o data pe an sau mai rar, in timp ce doar 1% apeleaza lunar la astfel de controale, releva un studiu online referitor la serviciile medicale din Romania realizat de Mercury Research in 2011. Un procent de doar 12% dintre romanii cu varsta peste 18 ani sunt abonati la o clinica medicala particulara, in timp ce 15% au o asigurare de sanatate privata. Daca pentru cei mai multi abonamentul la clinica este platit de compania la care lucreaza, asigurarea de sanatate privata este intr-o proportie mai mare platita din veniturile personale. In medie, suma anuala platita de catre asigurati se ridica la aproximativ 1.000 lei.
Majoritatea respondentilor sunt inscrisi la medicul de familie (98%) si aproape opt din zece dintre acestia il viziteaza cel putin o data pe an. Lunar ajung la medicul de familie 13% dintre romanii de peste 18 ani. Frecventa de vizitare a medicului specialist este mai rara, doar 2% il viziteaza lunar sau mai des, dar cei mai multi, 62%, o data pe an sau mai rar.
La dentist, mai mult de jumatate dintre romanii cu varsta peste 18 ani (55%) ajung o data pe an sau mai rar, si doar 2% lunar sau mai des. La nivel national, mai mult de doua treimi (69%) au declarat ca abonamentul pe care il detin este platit de firma la care lucreaza. Dintre cei care nu aveau abonament in momentul realizarii studiului, 28% au declarat ca intentioneaza in viitor sa apeleze la un astfel de serviciu, in timp ce 46% nu aveau aceasta intentie.
Intrebati despre sistemul de asigurari, 77% dintre respondenti considera ca pensionarii nu ar trebui sa plateasca asigurare de sanatate, 86% ca minorii si copiii trebuie sa fie asigurati indiferent daca parintii platesc sau nu, iar 55% afirma ca asigurarea trebuie sa fie platita de toata lumea, obligatoriu, ca un impozit.
Aproape trei din zece romani considera ca asigurarea trebuie sa fie platita doar de cei care doresc sa fie asigurati, iar cei care nu platesc sa nu aiba acces la serviciile medicale.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 300 de respondenti si este reprezentativ la nivelul utilizatorilor de internet cu varsta peste 18 ani. Eroarea de esantionare a studiului este de 5,6%.
Foto: consult medical (c) gettyimages.com
Sursa: Agerpres