Problemele de fond funciar par sa nu se mai sfarseasca la Viseu de Sus. 14 hotarari judecatoresti definitive si irevocabile pentru constituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri nu au fost puse in aplicare din cauza refuzului ocopului silvic de a pune la dispozitie suprefetele cerute. De cealalata parte, responsabilii Primariei Viseu de Sus acuza nereguli la aceste hotarari si spun ca proprietarii au obtinut, pe aceleasi documente, de doua ori aceleasi terenuri. Pentru a debloca situatia., subprefectul Dorin Buda s-a deplasat personal in Viseu.
Subprefectul Dorin Buda a fost sesizat de mai multi cetateni din Viseu de Sus ca nu reusesc sa intre in posesia terenurilor care le-au fost atribuite de catre instante. Buda s-a deplasat, la sfarsitul acestei saptamani, in localitate, unde impreuna cu juristi din cadrul Institutiei Prefectului. Reprezentantul Guvernului in teritoriu le-a cerut socoteala membrilor Comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar, dar si conducerii ocolului silvic.
„Ne-au fost inaintate, la comisia judeteana, 14 hotarari judecatoresti referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din raza unitatii administrativ-teritoriale a orasului Viseu. Sentintele sunt definitive si irevocabile, iar conform legislatiei trebuie puse in aplicare”, a atras atentia Buda.
Comisia locala pentru reconstituirea dreptului de proprietate Viseu de Sus a replicat ca punerea in posesie a persoanelor indreptatite este imposibila. Asta pentru ca ocolul silvic refuza sa puna la dispozitie suprafetele forestiere prevazute in hotararile judecatoresti.
Reprezentantii Ocolului Silvic au aratat faptul ca pe raza acestuia nu mai exista teren forestier. ”Potrivit precizarilor Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva li s-a interzis sa puna la dispozitia comisiei locale terenuri din domeniul public al statului. Au invocat in acest sens Decizia Curtii Constitutionale nr. 652/2009 referitoare la neconstitutionalitatea art. 24 din Legea 1/2000 in ce priveste dreptul fostilor proprietari de a opta pentru atribuirea unei suprafete echivalente din fondul forestier proprietate de stat”, a detaliat Dan Buca, purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului.
Reprezentantii Primariei Viseu de Sus au avut si ei nemultumiri. Acestia au dezvaluit ca unii dintre beneficiarii sentintelor judecatoresti au primit respectivele terenuri atat ca membri ai composesoratului, odata cu validarea cererii formulata de Composesoratul Viseu de Sus, cat si ca persoane individuale, prin sentinte ale instantelor de judecata, unde au solicitat si obtinut, in baza acelorasi documente, de doua ori aceeasi suprafata de teren forestier.
Subprefectul Dorin Buda a dispus juristilor din cadrul Prefecturii Maramures sa verifice daca afirmatiile facute de catre angajatii primariei sunt adevarate si daca suprafetele obtinute de cetateni s-au dublat.
”Pentru a se debloca situatia creata, conducerea Prefecturii Maramures va avea o intalnire cu cea a Directiei Silvice pentru stabilirea unui plan de masuri comune, in scopul punerii in aplicarea a sentintelor judecatoresti ramase definitive si irevocabile. O alta sugestie s-a referit la intocmirea unei propuneri de proiect de act normativ, care sa permita punerea in posesie a proprietarilor pe terenurile din domeniul public al statului, daca nu vor fi gasite terenuri disponibile pe alte amplasamente” a mai spus Buca.
Sursa: Ioana Osan